Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.4971
EURO34.7251
ALTIN2406.6

Matematikçilerin tek kaygısı var o da estetik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Matematikçilerin tek kaygısı var o da estetik
Abone ol
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Matematik Eğitimi Kulübü tarafından “Bir Filozof Gözünden Matematiğin Felsefesi” temalı konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Kelikli, “Matematikçilerin tek kaygısı vardır o da estetiktir. Fakat yaptıklarında değil düşündüklerinde bunu görürüz.” dedi.

Abdullah Kaptan Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Eray Eğmir, akademik ve idari personel ile birlikte öğrenciler katıldı.
Konferansta konuşmacı olarak yer alan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Kelikli, matematiğin felsefeyle olan bağını anlattı.  Kelikli, “Bütün bilimlerin felsefesini yaparız. Felsefesini yaptığımız nesnenin ne olduğunu, o nesnenin bilgisine nasıl ulaşılabileceği ve ulaşılan bilgilerin neler olduğunu bulduğumuz şey matematik felsefesi olmaktadır” diye konuştu.
“MATEMATİKÇİLER FELSEFEYİ, FELSEFECİLER MATEMATİĞİ SEVMEZ”
Matematikçilerin felsefe yapmayı, felsefecilerin ise matematiği sevmediğini dile getiren Kelikli, bu durumun sebebinin felsefede bir kesinlik olmamakla beraber matematikte ise tam tersi bir kesinliğin olmasına bağlı olduğunu ifade etti. Matematik ile felsefenin ayrıldığı noktalara değinen Kelikli, sözlerine şöyle devam etti:
“Matematikçilerin tek kaygısı vardır o da estetiktir. Her teorinin bir ispatı vardır ve en güzel en doğru ispat bulunmaya çalışılır. Ancak felsefeye gelindiğinde ise birçok akımdan bahsedilebilir. Bu, felsefenin doğal yapısından kaynaklıdır. Aslında matematikçilere baktığımızda da bu kaygıları görebiliriz. Fakat yaptıklarında değil düşündüklerinde bunu görürüz. Matematikçilerin düşünce yapısında ayrıldıkları iki konu vardır; birincisi idealist matematikçiler, ikincisi rasyonalist matematikçilerdir ki rasyonalist matematikçilere göre doğanın içerisinde matematiği görebilirsiniz, idealist matematikçilere göre ise matematik sadece kişinin zihninde gerçekleşmektedir.”
“BAZI KURUMLARIN, HAYAL ÜRÜNÜ OLDUĞU SÖYLENMEKTEDİR”
20. yüzyılda bazı sosyologlara göre kurumların hayal ürünü olduğunu belirten Kelikli, “Örneğin üniversite dediğimizde onun ne olduğunu gösteremeyiz ama var olduğunu biliriz” dedi. Matematiğin gerçek dünyanın idealist dünyadaki yansıması olduğunu söyleyen Kelikli, Aristotales’in düşünce yapısına göre ise bu durumu şu sözlerle anlattı:
“Mutlak ve mutlak olmayan yüklemlemeler vardır. Mutlak yüklemleme, cevherin özne durumunda olması ve arazın o özne hakkında bilgi vermesidir. Mutlak olmayan yüklemlemeler ise artık arazın cevher olarak kullanılmaya başlandığı durumlardır. Özetle bizler gerçeğiz fakat üniversite dediğimiz kurum bizlerin ortak zihinde oluşturduğu bir gerçekliktir. Biz gerçeklikten yola çıkıp bunu cevherleştiriyoruz. Zihnimizde artık gerçek bir varlık halini alıyor. Gerçeklikle ilişkilendirebildiğimiz ölçüde geliştirebiliyoruz.”

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bolvadin’de dron destekli denetimÖnceki Haber

Bolvadin’de dron destekli denetim

Zafer müzesi’nde sona gelindiSonraki Haber

Zafer müzesi’nde sona gelindi

Yorum Yazın

Yeğenim 16 yıldır Belediye’de çalışıyor
Belediye Başkanı Köksal’dan son dakika paylaşımı!
Bu ilçede 220 Gr. ekmek 5 TL
Afyon Valiliği uyardı!
Dolandırıcılıktan aranıyordu Pınarlı köyünde yakayı ele verdi
Ağabeyini öldüren şahıs tutuklandı
1 Mayıs kutlamalarının adresi Zafer meydanı oldu
Vali Yiğitbaşı, Frig Vadisi için öğrencileri dinledi
Serim ailesinin acı günü!
İzinsiz haşhaş eken 3 kişi gözaltına alındı
Sel suları Akyuva köyünü vurdu
Yerel yönetimlerde hibe ve destek
Başkan Köksal yalan söyleyip iftira atmadı ise konuyu açıklamak zorundadır
Suç duyurusu yok, şikayetçi olunmamış!
Afyonspor’un rakipleri belli oldu
Başkan Köksal nepotizme erken başladı!
Başkan Köksal’dan çalışanlara müjdeli haber!
Afyon’lu iki sporcu Aydın’da şampiyon oldu
Taekwondo şampiyonlar listesi yayınlandı
Böcek olayında olduğu gibi buda algıdan ibaret

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar