Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5

Çelikten: Bir bunu öğrenemedik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çelikten: Bir bunu öğrenemedik
Abone ol
Çelikten, “Tarım ve hayvancılık yönetilmez, yönlendirilir. Bunu öğrenemedik. Bunu öğrenemediğimiz müddetçe her gelen bir dönemde bizim bu hayvancılığımız ve tarımımız da sürdürebilirliği ortadan kaldırıyor.” dedi.

Afyonkarahisar’da hayvan üretim, inovasyon ve sürdürülebilirlik vizyonunun konuşulduğu Çarşamba sabah toplantılarında konuşan Afyon Yem Genel Müdürü, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Çelikten de tarım ve hayvancılığın yönlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Çelikten, “Tarım ve hayvancılık yönetilmez, yönlendirilir. Bunu öğrenemedik. Bunu öğrenemediğimiz müddetçe her gelen bir dönemde bizim bu hayvancılığımız ve tarımımız da sürdürebilirliği ortadan kaldırıyor. Hayvan besleme ile alakalı daha önceden geleneksel yöntemlerimiz vardı. Şu anda hayvanların genetikleri ilerlemesinden dolayı besleme konusunda yanlış beslemelerden dolayı sıkıntılar var. Yüksek maliyetler de söz konusu” diye konuştu. Türkiye’de yapısal ve dönemsel sorunlar çözüldüğü vakit tarım ve hayvancılıkta ilerlenebileceğini ifade eden Çelikten,  “Aynı zamanda bölgesel ve sektörsel her şeyi kalem kalem neşter altına koymamız gerekiyor. Hayvancılık ve tarımın düzeltilmesi için un, yağ ve şeker ülkenin dinamiklerine bakmak gerekiyor. Siz un yapıyorsanız; hayvancılıkla alakalı kepeği ve yan ürünleri üretiyorsunuz. Şeker üretiyorsanız; mayasını ve küspesini üretiyorsunuz. Yağ üretiyorsanız; küspesini üretiyorsunuz demektir. Bunlar aslında bir ülkenin tamamen birbirini tamamlayan sektörleridir. Biz küspemizi dışarıdan alıyoruz. Son 1 ayda küspe fiyatları yüzde 100 arttı. Et fiyatları da arttı. Ülkemizden son 5 yılda yurtdışına verdiğimiz kırmızı et parası kadar sadece bu sene döviz çıktı” dedi.  İşçi ve yetişmiş personel çalıştırma konusunda sıkıntılar yaşandığını söyleyen Çelikten, şunları kaydetti:
“Yetişmiş işletmeci, zooteknistler eksik. Hiçbir meslektaşımız uzun soluklu çalışmıyor. Ben işe alırken ilk sorduğum soru ‘siz hayvanları seviyor musunuz?’ oluyor. Siz seviyorsanız arkası geliyor zaten. Ülkemizde son 10 yıldır bize yapılan iş başvuruları ya emekliliği gelmiş ya da mesleğe yeni başlamış arkadaşlarımız oluyor. Afyonkarahisar göç aldığı kadar, göç veren bir il. İşçilik konusunda da büyük sıkıntılarımız var. Biz sadece üretimi değil, büyümeyi dahi düşünemiyoruz. Bölgedeki dinamiklerimizden işçi ve iş kaynağı konusunu biz var zannediyorduk ama yokmuş.”

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tabak’tan Afyon’un et üretimiyle ilgili korkutan açıklama!Önceki Haber

Tabak’tan Afyon’un et üretimiyle ilgili...

Yurter: Hayvancılıkla ilgili verilerde politikalarda yanlışSonraki Haber

Yurter: Hayvancılıkla ilgili verilerde p...

Yorum Yazın

Şampiyonluk hayali son haftaya kaldı
İkinci kez bir maça çıkmadı!
Başkan Köksal’dan yeni bir tartışma çıkaracak açıklama daha!
Manavgat’ta Afyon rüzgarı esti
Bolvadin’e 2 yeni fabrika geliyor!
Eser’den Başkan Köksal’a bir eleştiri daha geldi
Afyon’un gururu İmam Hatip Lisesi oldu
Omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz
Yolcu treni kamyonete çarptı
Teşekkürler Afyonspor
Koca bir sezon sona erdi!
Grubumuzda şampiyon belli oldu
CHP’li Meclis üyesinin kızı Belediye’de Birim Sorumlusu oldu
Verdikleri destek bir torba yem bile etmiyor!
Kaçak sigara ve makaron ele geçirildi
Sapıklıktan aranıyordu Bayat ilçesinde yakalandı
Salar beldesinde sahte alkol üreten şahıs yakayı ele verdi
Uyuşturucu ve kuru sıkı tabanca ele geçirildi
Drift atan sürücüye 45 Bin TL para cezası
Bolvadinspor’a güzel haber!

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar