Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Karakaş: Türk Tekselleri yaygınlaştırılacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Karakaş: Türk Tekselleri yaygınlaştırılacak
Abone ol
AKÜ Rektörü Prof.Karakaş, “Teksellerin etçil genleri bizim yerli ırklarımızın doğaya dayanıklı genleri bir araya getirilerek Türk Tekselleri üretildi.Bu Teksellerin Dinar bölgesinden başlayarak yaygınlaşması ile ilgili bir proje hayata geçiriliyor. Bu projenin peşinden koşuyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte çalışıyoruz. Siyasilerimiz de buna destek veriyor.” dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından (AKÜ) üniversite ile şehir buluşmaları kapsamında düzenlenen Çarşamba Sabah Toplantılarında “Afyonkarahisar’da Hayvansal Üretim, İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Vizyonu” değerlendirildi.
AKÜ Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantıya Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker, İlahiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mustafa Güler, Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli, akademik personel, Genel Sekreter İhsan Ceran ve Afyonkarahisarlı iş ve düşünce insanları katıldı.
Afyonkarahisar yumurta tavukçuluğunda yüzde 13’lük üretim payına sahip
“Afyonkarahisar’da Hayvansal Üretim, İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Vizyonu” konusunu anlatan Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli, AKÜ çiftliğinde yetiştirilen  yerli ırk dağlıç kuzu ve 120 kiloluk ramlıç koç olduğunu söyledi.  Çiftlikte yetiştirilen Türk Teksellerinin olduğunu ifade eden Tekerli, “Teksellerimiz de karkas randımanı yüzde 57 seviyesine kadar çıkabiliyor. Afyonkarahisar, Türkiye’de sığır varlığının yüzde 2’sini, manda varlığının yüzde 3’ünü, koyun varlığının yüzde 2’sini, keçinin yüzde 1’ini, tavukçuluk açısından ise yumurta tavukçuluğu yüzde 13’lük bir kısmını oluşturuyor. Afyonkarahisar açısından oldukça yüksek bir rakam. Bizim burada yapmış olduğumuz kırmızı et üretimi İstanbul’un net olmamakla birlikte yüzde 35’lik tüketimini karşılayabilecek bir boyutta. Yumurta tavuğu bakımından Afyonkarahisar Türkiye genelinde önemli yeri olan bir şehrimiz” diye konuştu.
Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Tekerli, şunları kaydetti:
“Kış şartlarına da uyumlu olan ama yazın saat 12.00’da otlayan koyunlarımız var. Bu bizim açımızdan önemli bir gelişme. Geliştirdiğimiz koçlar var. Bunlarda İngiliz etçi koyun ırklarının çeşitli etkileri var. 558 kilogramlık manda boğamız var. Bugün bunun 700 kilogram ağırlığında olanları var. Genetik olarak büyüme hormonunun da değişiklik tespit ettiğimiz ve buna bağlı olarak da seleksiyon yaptığımız hayvanlar. Bizim mandalarımız böyle değildi ama uzun zaman yapılan seleksiyon neticesinde süt verimlerimiz  bin 200 kilogramlara ulaştı. Artık 300-400 kilo süt veren mandamız Halk Elinde Islah Projeleri kapsamında yetiştirilmektedir. Halk Elinde Islah Projesi de manda varlığımızın önemli bir kısmını oluşturuyor. Şu anda yaklaşık bin 500’e yakın mandamız Halk Elinde Islah Projesinde yer alıyor. Fakültemizde imal edilmiş olan bilgisayar programı ile Türkiye’deki bütün mandalar ve aynı zamanda koyunlar Halk Elinde Islah Projelerinde buradan yönetiliyorlar.”
“AKÜ Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Kurmayı hedefliyor”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ’nün 2018 yılında bölünmesinden sonra yeni ufuklar çizerek odak noktaları oluşturduğunu belirtti.  Karakaş, “Afyonkarahisar ve bölgenin potansiyellerini dikkate alarak 3 alanı öncelikli alan ilan ettik ve stratejik planımıza da resmi olarak yerleştirip buna göre politikalar geliştirmeye başladık. Bu 3 alandan birisi; veteriner ve hayvancılık alanıydı, diğer alanlarımız mühendislik özellikle jeoloji, maden ve gıda gibi alanlar, üçüncüsü de turizmdi. Biz bu alanlara hem maddi kaynak açısından hem kadro açısından hem de projeler açısından pozitif ayrımcılık yapmaya başladık” dedi. Veteriner, hayvancılık alanını yönetim olarak desteklediklerini kaydeden Karakaş, “Veteriner hayvancılık, Veteriner Fakültemiz bünyesinde ve onun etrafındaki yapılanmalarla ve örgütlenmelerle yürütülmesi gereken bir alandı. Bu doğrultuda veteriner hayvancılığın Afyonkarahisar’ın öncelikli sektörlerden biri olmasından dolayı da hem üniversitedeki gelişmeler ve çalışmaların hem de üniversite dışındaki yapılanmalar ve çalışmaların birbirini tamamlasını ve destek olmasını istedik. Bu doğrultuda veteriner hayvancılık alanını desteklemeye başladık. 4,5 yıldır bu politikayı hayata geçiriyoruz” ifadelerini kullandı. AKÜ Yönetimi olarak veteriner hayvancılık alanında yapılan çalışmalar ve hayata geçirilecek projeler hakkında konuşan Karakaş, şunları söyledi:
“Bu doğrultuda Hayvan Hastanemizi yeniledik. Diğer destekleyen yapıları güçlendirdik. Hayvancılığın geliştirilmesi, yeni projelerin hayata geçirilmesi açısından önemli bir imkan olan çiftliğimiz vardı. Çiftliği revize ettik. Uzun süre geri planda kalmış, zamanında yapılması gereken yatırımlar öncelikli alanların farklılığından dolayı belki de yapılamamış. Çiftliğimizde çok işimiz vardı. Biz yeni ekipler oluşturduk. Bu ekiplerle birlikte çiftlikte de revizyona başladık. Ciddi anlamda bir revizyon çalışması yapıldı. Bu paralelde de yürüyen projeler vardı. Hem manda üzerine hem de küçükbaş hayvan üzerine Mustafa Tekerli Hocanın, ekibinin yürüttüğü projeler vardı. Biz bu projeleri daha canlı ve daha güçlü bir şekilde hayata geçmesi, sadece bilimsel bir çalışma olarak kalmaması aynı zamanda da bu projelerden elde edilen çıktıların yaygınlaştırılması doğrultusunda hedefler belirledik. Teksellerle ilgili küçükbaş projeler noktasında belli bir aşamaya gelinmişti. O aşamayı ivmelendirdik ve bugün geldiğimiz noktada damızlıklar elde edildi. Belirlenen Teksellerin etçil genleri bizim yerli ırklarımızın doğaya dayanıklı genleri bir araya getirilerek Türk Tekselleri üretilmiş oldu. Bugün yeniden bir proje ile bu Teksellerin Dinar bölgesinden başlayarak yaygınlaşması ile ilgili bir proje hayata geçiriliyor. Bu projenin peşinden koşuyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte çalışıyoruz. Siyasilerimiz de buna destek veriyor. Veteriner hayvancılık alanını Veteriner Fakültemizin öncülüğünde güçlendirmeye çalışıyoruz. Rektörlük ve yönetim olarak da bu konuda her türlü desteği veriyoruz. Bizatihi işin içerisinde yer alarak bu çalışmalara katkı sunmaya çalışıyoruz. Tabi ki işin ehli projeleri yürüten ekibin başında Mustafa Hoca var. Çiftliği de orta vadede bioteknoloji üssü haline getirmeyi düşünüyoruz. Orada bir araştırma enstitüsü kurma hedefimiz var. Bu önümüzdeki aylarda girişimlerde bulunacağız.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yahudiler masa başında kazandıÖnceki Haber

Yahudiler masa başında kazandı

Tabak’tan Afyon’un et üretimiyle ilgili korkutan açıklama!Sonraki Haber

Tabak’tan Afyon’un et üretimiyle ilgili...

Yorum Yazın

Afyon’lu astsubay Kuzey Irak’ta yaralandı
Kanseri aspirinle tedavi etmek istiyorlar
Afyon’da Bölgesel Triatlon heyecanı yaşandı
Zafer Meydanında 3x3 basketbol heyecanı yaşanıyor
Türkiye Motokros etabının açılışını dünyanın en güzel motokros parkuru olan Afyonkarahisar’da açtık
6 ülkeden 158 sporcu Afyon’da ter döküyor!
Afyon Belediyesi’nden iki farklı fiyat tarifesi!
Hırsızlıktan aranıyordu dipevler köyü’nde yakayı ele verdi
Uyuşturucu taciri Jandarma’dan kaçamadı
Afyon'da iki ayrı suçtan aranıyordu, polis enseledi
İki otomobil kafa kafaya çarpıştı
Afyon Belediyesi personel alacak!
Zafer Teknopark A.Ş.’nin yeni sermayesi 9 milyon TL. oldu
Engelleri aşıp askerlik yemini ettiler
Başkan Köksal'dan çölyak hastalarına müjde verdi!
Türk Eğitim Sen’den milletvekillerine mektup
70 bin ata tohumu fidesi dağıtıldı
Yatırımların takipçisiyiz
Kanunlar olacak ama gelişigüzel değil!
Osman Kaplan Yunanistan’da tarih yazdı!

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar