Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

AFSÜ Eczacılık Fakültesi’nden bir başarı daha!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AFSÜ Eczacılık Fakültesi’nden bir başarı daha!
Abone ol
AFSÜ Eczacılık Fakültesi akademisyenlerinin projesi Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) A Grubu Acil Ar-Ge Proje Destek Programına kabul edildi.

Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sevim Feyza Erdoğmuş’un proje yürütücüsü, Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Analitik Kimya Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Sarıkürkcü, Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Nilay İşitez ve Karatay Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Emre Burak Ertuş’un araştırmacı olarak yer aldığı “Onosma armenum Ekstraktı Yüklü Biyoaktif Mezogözenekli Silika Nanopartiküller’in Geliştirilmesi ve Biyofilm İlişkili Enfeksiyonların Önlenmesinde Kullanılabilme Potansiyelinin Değerlendirilmesi” başlıklı projenin 12 ay içinde tamamlanması planlanıyor.
Projenin amacı Onosma armenum ekstraktı yüklü biyoaktif mezogözenekli silika nanopartiküller geliştirilerek, biyofilm oluşturduğu bilinen Staphylococcus aureus ATCC 25923 üzerindeki antibiyofilm etkisini değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, mezogözenekli silika nanopartiküller elde edilerek onlara bitki ekstraktı yüklenmesi ve biyoaktif bileşenlerin kontrollü salımınının sağlanacağı ilaç dağıtım sistemi geliştirilerek biyoteknolojik ürün elde edilmesi hedefleniyor. Elde edilecek ürünün stafilokok enfeksiyonlarının tedavisinde kullanabilme potansiyeli değerlendirilecek olmakla birlikte mikrobiyal biyofilmlerin geleneksel antibiyotiklere ve ayrıca konakçı bağışıklık sisteminin tüm savunma mekanizmalarına karşı yüksek direncine karşı alternatif tedavi yöntemi geliştirmesi planlanıyor.
ANTİBİYOTİK DİRENCİ TÜM DÜNYADA ÖNEMLİ BİR SAĞLIK PROBLEMİ HÂLİNE GELDİ
Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğmuş projeyle ilgili şunları söyledi: “Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır fakat her geçen gün artan antibiyotik direnci tüm dünyada önemli bir sağlık problemi hâline gelmiştir. Mikroorganizmalar tarafından oluşturan biyofilmler antibiyotik direncinde önemli bir rol oynayarak hastalıkların tedavisini zorlaştırır. Biyofilm oluşturabilen bakterilerden biri olan Staphylococcus aureus insanlarda ve hayvanlarda ciddi enfeksiyonlara sebep olan önemli bir patojendir. Ayrıca, bu türün bazı antibiyotiklere karşı direnç gösterdiği ve buna bağlı olarak da enfeksiyonların tedavisinde problemlere yol açtığı bilinmektedir. Bitkiler, antimikrobiyal biyoaktif bileşenler bakımdan oldukça zengindir ve yeni antimikrobiyal ajanların keşfedilmesi bakımından önemli potansiyel kaynaklardır. Biyoaktif bileşenler içeren nanoteknolojik malzemeler geliştirilerek bu antimikrobiyal bileşiklerin kontrollü salımına yönelik yenilikçi tedavi yaklaşımları geliştirilebilir.”

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Alper Yağcı hem kandil hem de depremzedeler için lokma dağıttıÖnceki Haber

Alper Yağcı hem kandil hem de depremzede...

Eber gölü 275 kuş türünden 146’sına ev sahipliği yapıyorSonraki Haber

Eber gölü 275 kuş türünden 146’sına ev s...

Yorum Yazın

Buca maçı biletleri Başkan Köksal’dan
Ödüllü halk koşusunun kazananları belli oldu
Afyon’un kadınları 3. Ligde şampiyon oldu!
Eber ekmeğimiz gölümüzü yok etmeyiniz!
Buca'dan bin kişilik taraftar grubu geliyor
Köylerde, mahallerde gözünüz, kulağınız açık olsun
Dr.Sıtkı Özkum vefat etti
Liseler arası münazara ligi nefes kesiyor!
Yağmur duasına çıkıp adak kestiler
Afyon'da 60 motosiklet trafikten men edildi
Karı-koca hırsızlıktan aranan çift Çay ilçesinde yakalandı
Uyuşturucu kullanmaktan aranan şahıs salar beldesinde yakayı ele verdi
Afjet çalışanları anlattı Vali Yardımcısı dinledi
Ata lirası ödüllü halk koşusu yarın
Çocukların müstehcen görüntülerini yayınlayan şahsa polis baskını!
Adrenalin tutkunları için hazırlanıyor!
Hazine arazisini izinsiz kullanan kişilerden açıklama geldi!
Adliye çıkışı 3 kişiyi vuran şahıs tutuklandı
Afyon’da biri çocuk 9 kaçak göçmen yakalandı
Başkan Köksal’dan iç ısıtan jest

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar