Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.2628
EURO34.7442
ALTIN2401.8
Songül Kayar

Songül Kayar

Mail: [email protected]

YENİ NESİL GAZETECİLİK

Gazete sözcüğü, parayla satılan haber bülteni anlamına gelen ‘’gazette’’ sözcüğünden türemiştir. Ancak Roma-Babil-Eski Mısır dönemine kadar uzanan haber veren,  çağrıştıran el yazması günlükler de vardır.

Gazete de diyebileceğimiz bu günlükler de kanunlar, senato kararları, mahkeme duruşmaları bazı önemli olaylar gazete tipinde resmi olarak yayımlanmıştır.

Bu döneme gazeteciliğin atası diyebiliriz.

İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, MÖ 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu'nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna'dır.

Halka ulaştırılmaya çalışılan bu haber bültenine ise halk ‘’posta’’ adını vermiştir.

İlk Türkçe gazete ise 1828'de Kahire'de yayınlanmaya başlayan Vekayi-i Mısriyye'dir.

Tanzimat Döneminde yani 1831 ile 1879 arasında 21 tane gazete çıkartıldı. Bunlardan iki tanesi, Tasvir-i Efkâr ve İbret isimli gazetelerin sahibi Namık Kemal’dir.

Namık Kemal, hürriyetçi bir gazetecidir. Yazılarını da Osmanlı Devleti ve milletinin selameti için yazar. Gazeteciliğinden dolayı sürgünler yaşar. Hapishaneler de yatar.

Namık Kemal böyle iken, onun döneminde de yılışık, yalama gazetecilik yapanlar vardı.

Dünyanın her yerinde gazeteciler hep aynı kişilik ve karakterdedirler: Güçten yana olanlar, güce karşı itiraz edenler. Günümüze kadar olagelen gazetecilik budur.

Ama günümüzde gazetecilik, teknolojinin gelişimiyle, yeni nesil gazetecilik kavramına evrildi.

Bugün Yeni Nesil Gazeteci şöyle tanımlanır: Yeni Nesil Gazeteci; farklı düşünecek kadar cesur, zamana şahitlik edecek kadar özgür, değişimi yaşayacak kadar hızlı, şüpheye yer bırakmayacak kadar güvenilir olmalıdır.

Bu tanımı, kelimelere ayrıştıracak olursak, yeni nesil gazetecide olması gereken temel nitelikler; cesaret, düşünce, özgür ruh, şüphesiz bakılır olmaktır.

Afyon Gazeteciler Cemiyeti, AKÜ, Afyon Valiliği, Afyon Belediyesi tarafından aralık ayı sonlarına açılan kursta ustaların sohbetlerinden edindiğimiz bilgilere göre gazetecilik büyük paralar kazanılacak meslek değildir. Gazeteci bir toplumun vicdanıdır. Gazeteci bir toplumun sesidir.

Fakat günümüzde toplumun vicdanından, sesinden çok gazete patronlarının ve onları destekleyen güçlerin çıkarları ve ön plana çıkardıkları ilkeler ile gazetecilik yapılıyor.

Tabi bu durumda kimin gazeteci olup, olmadığı tartışılır. Bu yüzden yeni nesil gazetecilik kavramı bu durumda çok önemlidir. Bu anlamda Afyonkarahisar’da gazetecilik eğitimlerinin devam etmesi gerekir.

Afyon Gazeteciler Cemiyeti, AKÜ, Afyon Valiliği, Afyon Belediyesi tarafından yakında açılacağı söylenen ikinci tur gazetecilik eğitiminin sonunda ortaya inşallah hobist ve mevcut gazetecilik anlayışının dışında yeni nesil gazetecilik niteliklerinde gazeteci çıkar.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar