Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Uluslararası Seramik Kongresi başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uluslararası Seramik Kongresi başladı
Abone ol
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Türk Seramik Derneğinin iş birliğinde düzenlenen 11. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresi başladı.

NG Afyon Otelde düzenlenen etkinliğe; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Türk Seramik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve AKÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Kavas ile birlikte öğretim elemanları, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
80 sözlü bildiri 43 poster sunumu gerçekleşecek
11. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresinin açış konuşmasını yapan Türk Seramik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve AKÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Kavas, AKÜ ile Türk Seramik Derneğinin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresinin art arda 5.’sinin Afyonkarahisar’da yapıldığını ifade etti. Kavas, “2008 yılından bu yana yaklaşık 14 senedir sürdürdüğümüz bilimsel aktivitemizdir. 80 sözlü bildirinin 3 ayrı salonda sunulacağı 11. Uluslararası Seramik Kongresinde hem sektörden hem de üniversitelerden özellikle seramik ile ilgili konularda çalışmış katılımcılar bilgiler paylaşacaklar. Bununla beraber 43 poster sunumumuz var. Toplamda 123 civarında sunumumuz olacak. 145-150 kişi civarında katılımcı var. Hem sektörden hem üniversitelerden kongremize önemli bir ilgi var. Yaklaşık 15 ayrı seramik firmasından ve AR-GE merkezlerinden arkadaşlarımızın çalışmalarını sunmak için katıldığını görüyoruz” diye konuştu.
“Rusya-Ukrayna Savaşı temiz kile erişimde sorunlara yol açıyor”
11. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresindeki panel oturumlarının içeriği hakkında bilgiler veren Kavas, şunları söyledi: “Bu yıl kongremizde özellikle sektörde önemli bir sorun haline gelen toz hastalığı ile ilgili bir panelimiz olacak. Bu panelde hem hukuksal hem sağlık açısından hem de sektördeki bakış açısından bir değerlendirme olacak. İlk kez bunu yapıyoruz. Bu yılı Birleşmiş Milletler ‘Cam Yılı’ ilan etti. Bu nedenle ülkemizde teknik camlar ve geleneksel camların durumu ve potansiyeli ile ilgili bir panel organize ettik. Buna ek olarak dünyada bir enerji ve sürdürülebilirlik problemi var. Bu nedenle bugün ilk konuşmacımız sektör temsilcisi olarak bu konuyla ilgili doğrudan bir sunum yapacak. Ayrıca Ukrayna ve Rusya savaşı nedeniyle seramik sektöründeki temiz kile ulaşım sorunu çok büyük bir problem haline geldi. Bununla ilgili Şile killeri ile ilgili davetli konuşmacımız da Şile killerinin seramik sektörüne etkisini anlatacak. Kongremiz de bir de sanat kanadımız var. Sanatçı arkadaşlarımız da bizimle beraberler onlarda bugün yine Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezimizde bir Seramik Sergisi açılışı organize etti.”
“Kongre multidisipliner bir platform olma özelliği taşıyor”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise 11. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresinin, Türk Seramik Derneği ve AKÜ birlikte gerçekleştirdiği 5. kongre olma özelliğini taşıdığını söyledi. AKÜ’nün paydaşı olarak 2008, 2012, 2015, 2019 ve 2022 yılı olmak üzere 11 toplantıdan 5’inin, Afyonkarahisar’da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Karakaş, “11. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresinde 80’i sözlü ve 43’ü poster sunum olmak üzere 123 bildiri sunulacak. Kongremize seramik sektöründe hizmet veren ülkemizin farklı üniversitelerinden, sektörden ve seramik sanatçılarından oluşan yaklaşık 160 araştırmacı kongremize katkı sunacaktır. Kongre kapsamında ayrıca 11 davetli konuşmacının sunumları ve 2 panel oturumu düzenlenecektir” dedi. Kongrenin, alandaki en güncel bilimsel, endüstriyel ve sanatsal gelişmeleri takip etmek, bilgi ve tecrübe paylaşmak ve iş birliği imkanlarını değerlendirmek üzere çok disiplinli bir platform niteliği taşıdığını belirten Karakaş, “Gelecekte şekillenecek iş birlikteliklerinin temellerinin de atılabileceği bu kongrede seramik alanında çalışan; bilim, sanat ve sektör insanlarının bir araya getirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca Güzel Sanatlar Fakültemizin destek ve katkıları ile düzenlenen “Seramik Sergisi” bu akşam Rıza Çerçel Kültür ve Sanat merkezinde ziyaretçilerin beğenisine sunulacaktır. Kongrenin son günü, şehrimizin tarihini ve kültürünü katılımcılar ile paylaşmak ve tanıtmak üzere şehir gezisi ve Ayazini tarihi kaya evleri gezisi düzenlenecektir” ifadelerini kullandı.
“Seramik araştırmaları ile geleceğe yönelik yeni araştırmalar ve yeni modeller oluşuyor”
Açış konuşmalarının ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın “Seramik Araştırmaları ile Geleceğe Yönelik Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” başlıklı sunumuna geçildi. Türk Seramik Derneğinin Avrupa’da örnek gösterilen bir dernek olduğunu ifade eden Mandal, derneğin bilim insanları, sektör temsilcileri ile tasarım sanat tarafının da yer aldığı seramiğin tüm bileşenlerini bünyesinde barındırdığını ifade etti. Mandal, seramiğin bugünün ve geleceğin ihtiyaçları noktasında değerlendirildiğinde, ortama göre her ihtiyaca her açıdan cevap veren malzemenin uygulandığı bir sektör olduğunu belirtti. Mandal, “Seramik araştırmaları ile geleceğe yönelik yeni araştırmalar ve yeni modeller oluşuyor. Seramik, yapısı olan bir sektör. Birlikte geliştirmeyi ve birlikte başarmayı uygulayabilen sektör aynı zamanda” diye konuştu.
“Küresel Risk 2022 Raporunda gelecek 10 yıl için çözümsüzlük söz konusu”
2022 yılının Birleşmiş Milletler tarafından  ‘Cam Yılı’ olarak ilan edildiğini belirten Mandal,  Dünya Ekonomik Formu Küresel Risk 2022 Raporu ile ilgili de şu bilgileri paylaştı:
“Cam dediğimiz kavram da seramik gibi, aklımıza çok kolay bir şey gibi geliyor ama baktığınız zaman içinde fonksiyonelliği, sanatı, mühendisliği, bilimi ve üretimi ile beraber tamamen uçtan uca ulaşan bir sektör. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Risk 2022 Raporu’nda gelecek 10 yıl için çözümden daha çok çözümsüzlük göze çarpıyor. İklim krizi, artan siber riskler, büyüyen sosyal bölünmeler ve pandemi devam ederken eşit olmayan bir küresel toparlanma en büyük riskler olarak sıralanabilir. İklim değişikliği karşısında yetersiz önlem alınması gibi birbirine bağlı risk kümesi oluşturan küresel riskler dahil olmak üzere bilim insanlarının ortalama değerlendirmeleri yüksektir. 2021 OECD iş dünyası açısından bakıldığı zaman yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm, insan kaynağı ve veri yönetişimi/veri koruma küresel düzlemde ön plana çıkıyor.”
“Pandemi sürdürebilirlik ve esnekliğin önemini ortaya çıkardı”
Pandemi sonrası kavramların değiştiğine işaret eden Mandal,  “En önemli değişen kavramlardan bir tanesi endüstri 4.0 kavramıdır. Pandemi öncesi sektör endüstri 4.0 kullanıyorum dediği zaman o sektörün rekabet üstünlüğünü gösterirdi. Pandemi dönemi, bundan daha önemli bir şey olduğunu söyledi. Pandemi, insan odaklı, sürdürebilirlik ve ani değişimlere hazır olma noktasında esneklik kavramlarının daha önemli olduğunu gösterdi. Endüstri 5.0 kavramı Avrupa’nın gündeminde olan başlık. Sadece dijitalleşme değil onunla birlikte insan odaklılık, sürdürebilirlik ve esneklik” ifadelerini kullandı.
“Seramiğin toplumda farkındalık boyutu hala yeterli değil”
Seramiğin farkındalık boyutunun hala toplumda yeterli olmadığını belirten Mandal, “Seramik sektörüne baktığımız zaman sadece bugünün ticaret noktasında bir birleşeni değil, çözüm oluşturma noktasında sağlık, enerji, tarım, balıkçılık ve su alanlarında önemli bir sektör olduğunu, çok daha cesaretli ve güçlü bir şekilde söylemek gerekiyor. Seramiğin toplumda farkındalık boyutunun hala yeterli olmadığını düşünüyorum. Seramik denildiğinde akla gelen boyut kendi potansiyelinin altında gözüküyor” diye konuştu. Seramik sektörüne dair emisyon bilgilerini paylaşan Mandal, “Sanayide enerji yoğunluğunun azaltılması, enerji verimliliği uygulamalarının ve alternatif yakıt kullanımının hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Avrupa Seramik Üreticilerinin Emisyon Ticareti Sistemi içinde bulunan sektörler içerisinde oranı yüzde 10’dur. Ancak toplam emisyonlarda da yüzde 1’dir. Bu emisyonlar kurutma ve ısıtma için yakıt yanması, proses emisyonları ve elektrikten kaynaklanan dolaylı emisyonlardan oluşmaktadır” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasının devamında TÜBİTAK Projeleri ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın sunumunun ardından Türk Seramik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve AKÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Kavas tarafından 11. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresinde katkılarından dolayı Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz’a, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş’a hediyeleri takdim edildi.
21- 23 Kasım 2022 tarihleri arasında 3 ayrı salonda oturumlar halinde gerçekleştirilecek 11. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresi Ayazini tarihi kaya evleri gezisi ile sona erecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Emlak Vergisinde son gün 30 KasımÖnceki Haber

Emlak Vergisinde son gün 30 Kasım

Her diplomatik başarının arkasında bir askeri duruş söz konusuSonraki Haber

Her diplomatik başarının arkasında bir a...

Yorum Yazın

Şuhut’ta 19 Mayıs coşkusu yaşandı
Afyon’da 19 Mayıs coşkusu yaşandı
Afyon’da kontrolden çıkan hafriyat kamyonu devrildi
Yürüdüğünüz yolda ayağınıza taş değmesin!
Adliye’de rakip, sahada ekip oldular!
19 Mayıs coşkusu çelenk sunma töreniyle başladı
Belediyelerin isteklerini Genel Müdür Türk’e iletti
Türkiye ikincisi Afyonkarahisar’dan çıktı
Işıklar beldesi’ne müjde!
Afyon’lu astsubay Kuzey Irak’ta yaralandı
Kanseri aspirinle tedavi etmek istiyorlar
Afyon’da Bölgesel Triatlon heyecanı yaşandı
Zafer Meydanında 3x3 basketbol heyecanı yaşanıyor
Türkiye Motokros etabının açılışını dünyanın en güzel motokros parkuru olan Afyonkarahisar’da açtık
6 ülkeden 158 sporcu Afyon’da ter döküyor!
Afyon Belediyesi’nden iki farklı fiyat tarifesi!
Hırsızlıktan aranıyordu dipevler köyü’nde yakayı ele verdi
Uyuşturucu taciri Jandarma’dan kaçamadı
Afyon'da iki ayrı suçtan aranıyordu, polis enseledi
İki otomobil kafa kafaya çarpıştı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar