Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5

Ülkemizin ihtiyacı daha az ithalat daha fazla ihracat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ülkemizin ihtiyacı daha az ithalat daha fazla ihracat
Abone ol
Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ‘5. Hayatımız Maden Çalıştayı’na katıldı. Çalıştayda konuşan Vali Yiğitbaşı, “Bu çalıştayın bölgemizde ve ülkemizin çeşitli şehirlerinde maden işletmesi olan ve ihracat gerçekleştiren firmaların geliştirdiği yeni strateji ve hedeflerle daha yüksek ihracat rakamları yakalamasına vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Çalıştaya Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın yanı sıra Milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, iş insanları ve sektör temsilcileri katıldı.
Çalıştayda konuşan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, çalıştayın şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin maden ihracatına yönelik önemli kararlar alınmasına ve ihracatımızın geliştirilmesine vesile olmasını diledi.
Mermer Tarihin Bize Armağan Ettiği En Önemli Kaynak
Mermerin tarihin ve coğrafyanın bize armağan ettiği en önemli kaynaklardan biri olduğuna değinen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Roma’dan Bizans’a Selçuklu’dan Osmanlı’ya Akdeniz kıyılarında yaşamış tüm medeniyetlerin bugüne ulaşan en önemli eserleri mermerin bize mirasıdır. Bu topraklarda, Hitit dönemi için yapılan arkeolojik çalışmalardan elde edilen süsleme ve heykellerde, Antik Yunan ve Roma dönemine ait tiyatro, heykel ve arenalarda, Selçuklu dönemine ait saray, hamam, kervansaray, cami ve medrese külliyelerinde ve Osmanlı dönemine ait cami, minare ve çeşmelerde mermer sanatının en güzel örneklerini görüyoruz” dedi.
Mermeri Ekonomik Pazar ile Buluşturmak İş Dünyasına Düşüyor
Mermerin şehrimiz ve bölgemizde yüzyıllardır süregelen bir ustalık geleneğiyle işlendiğini kaydeden Vali Yiğitbaşı, “Maden ve mermer işlemeciliği, Anadolu’da ve hassaten Ege Bölgesi’nde, ustaların elinde sanatsal bir nesneye, kültürel bir mirasa ve ekonomik bir emtiaya dönüşmektedir. Bu kadim zanaatı sürdürmek, geliştirmek ve hem ekonomik hem kültürel anlamda küresel pazar ile buluşturmak siz iş insanlarımızın gayretleriyle gerçekleşmektedir. Afyonkarahisar’dan, Denizli’den, Balıkesir’den, Kütahya’dan çıkarılan mermer blokları, gelişen teknolojiyle işlenerek dünyanın dört bir yanına ihraç edilen doğal taş ve diğer maden ürünleri, ülke ekonomimizin önemli bir kısmını teşkil etmektedir. 2022 yılı Türkiye geneli maden ihracatı 6,5 milyar dolar, doğal taş ihracatı 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ege Maden İhracatçıları Birliği 2022 yılı maden ihracatı ise 1,2 milyar dolar, doğal taş ihracatı 676 milyon dolar olarak gerçekleşmiş ve bunun 234 milyon doları Afyonkarahisar’dan yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
İhracatta Yüzde 11’lik Paya Sahip
Afyonkarahisar’ın 2022 yılında Türkiye’nin doğal taş toplam ihracatında %11,20’lİk paya sahip durumda olduğunu söyleyen Vali Yiğitbaşı, “2023 yılı ilk 9 aylık Türkiye geneli maden ihracatı 4,2 milyar dolar doğal taş 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı ilk 9 aylık Ege Maden İhracatçıları Birliği maden ihracatı 804 milyon dolar, doğal taş ihracatı 510 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.  Orta vadede hedefimiz bu rakamları artırmak olacaktır. Ege Bölgesi’nde mermer ve diğer doğal taşlar, önemli bir ihracat kalemini oluşturmakta ve ihracatın artmasının her şeyden önce ülkemizin enflasyon sorununu çözmeye önemli bir katkı sunacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Daha Yüksek İhracat Rakamlarına Vesile Olsun
Vali Yiğitbaşı konuşmasın son bölümünde şunları söyledi: “Bu çalıştayın bölgemizde ve ülkemizin çeşitli şehirlerinde maden işletmesi olan ve ihracat gerçekleştiren firmaların geliştirdiği yeni strateji ve hedeflerle daha yüksek ihracat rakamları yakalamasına vesile olmasını temenni ediyorum. Ülkemizin ihtiyacı olan daha az ithalat, daha fazla ihracat politikasına katkı sunmasını ve ülkemizi ihracatta daha üst sıralara taşımaya destek olmasını diliyorum. Tüm iş adamlarımıza başarılar diliyorum.”
Vali Yiğitbaşı’nın konuşmasının ardından çalıştay, Av. İbrahim Hakkı Bozat moderatörlüğünde gerçekleştirilen Sektör Liderliği ve Sürdürülebilir Madencilik İçin Maden Mevzuatı Nasıl Olmalı? başlıklı oturumla devam etti.
Gün boyu devam eden oturumlarda madencilik sektörü ve yaşanan sorunlar tüm yönleriyle ele alındı.



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Her yerde aranıyordu Çayırbağ hayvan pazarı’nda yakalandıÖnceki Haber

Her yerde aranıyordu Çayırbağ hayvan paz...

Yabancı öğrenciler hem ülkelerini hem de yemeklerini tanıttıSonraki Haber

Yabancı öğrenciler hem ülkelerini hem de...

Yorum Yazın

Şampiyonluk hayali son haftaya kaldı
İkinci kez bir maça çıkmadı!
Başkan Köksal’dan yeni bir tartışma çıkaracak açıklama daha!
Manavgat’ta Afyon rüzgarı esti
Bolvadin’e 2 yeni fabrika geliyor!
Eser’den Başkan Köksal’a bir eleştiri daha geldi
Afyon’un gururu İmam Hatip Lisesi oldu
Omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz
Yolcu treni kamyonete çarptı
Teşekkürler Afyonspor
Koca bir sezon sona erdi!
Grubumuzda şampiyon belli oldu
CHP’li Meclis üyesinin kızı Belediye’de Birim Sorumlusu oldu
Verdikleri destek bir torba yem bile etmiyor!
Kaçak sigara ve makaron ele geçirildi
Sapıklıktan aranıyordu Bayat ilçesinde yakalandı
Salar beldesinde sahte alkol üreten şahıs yakayı ele verdi
Uyuşturucu ve kuru sıkı tabanca ele geçirildi
Drift atan sürücüye 45 Bin TL para cezası
Bolvadinspor’a güzel haber!

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar