Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.2643
EURO35.0954
ALTIN2469.7

İPSOS : GÖRÜNTÜYLE BAYRAMLAŞACAĞIZ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İPSOS : GÖRÜNTÜYLE BAYRAMLAŞACAĞIZ
Abone ol
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmasının 55. dönem verileriyle vatandaşların; Ramazan’da tam kapanma kararlarını, misafirliğe gitmek veya ağırlamanın sağlıkları açısından riskli görüp görmedikleri ve bayram ziyaretlerinin yerini görüntülü görüşmelerin almasına yönelik İfade, görüş ve değerlendirmelerine yer verildi.

Vatandaşların Üçte İkisi Önümüzdeki Yakın Dönem İçin Misafir Ağırlama Konusunda Kendini Rahat Hissetmiyor.

%18’LİK BİR KESİM:  İSE HİÇ BİR ZAMAN RAHAT OLAMAYACAĞIZ

Bu faaliyetleri yapma konusunda bireylere kendilerini ne zaman rahat hissedeceklerini sorduğumuzda ise %15-%17’si hâlihazırda misafirliğe gittiklerini veya misafir ağırladıklarını ifade ediyor. Önümüzdeki 3 ay içeresinde diyenlerle beraber bu oran toplumun üçte birine tekabül ediyor. Ancak herkes bu kadar rahat hissetmiyor. Hatta toplumun dörtte biri bunun 1 seneden fazla zaman alacağını ifade ediyor. Bu konuda daha da güçlü bir tutum sergileyen %18’lik bir kesim ise hiç bir zaman rahat olamayacaklarını belirtiyor.

COVİD NEDENİYLE GÖRÜNTÜLÜ BAYRAMLAŞMA

Bu sene salgın nedeniyle bireyler Ramazan Bayramı’nı evlerinde geçirecek. Görüntülü görüşme salgın döneminde toplumda hâlihazırda çok yaygınlaşmıştı, bayramda da vatandaşların iletişim tercihinde ilk sırada geliyor. Bireylerin %44’ü yakınlarıyla görüntülü görüşme yaparak bayramlaşacaklarını ifade etti. Bu iletişim yöntemini %34 ile telefonla arayarak bayramlaşma takip ediyor. Aile ve komşularla yüz yüze bayramlaşma ise çok daha sınırlı bir düzeyde kalacak. Bayram kahvaltısı yapma (%41) halen birçok evde bayramla ilgili planlarda üst sıralarda geliyor, ancak bayram yemeği yeme eğilimi o kadar yaygın değil (%19). Bayramda çocuğa harçlık verme, çocuğun bayramlıklarını giymesi gibi çocuğa özgü ritüelleri ise bireylerin bir bölümü bu bayramda da devam ettirecek.

TOPLU TAM KAPANMA KARARINI DOĞRU BULUYOR.

Ipsos’un Koronavirüs Salgını ve Toplum araştırmasında dönem dönem vatandaşlara en az 15 gün süreli tam kapanma uygulanması durumunda görüşleri soruldu. Tam kapanma kararı öncesinde vatandaşların %75’i bu tür bir kararı destekleyeceklerini ifade etmişti. Son dönem araştırmamızda, tam kapanma kararıyla birlikte toplumun destek düzeyinde bir değişiklik olup olmadığını ele aldık. Buna göre vatandaşlar benzer bir düzeyde (%70) Ramazan’da uygulanan tam kapanmayı doğru bulduklarını ifade ediyor. Dikkat çekici bir nokta ise bu eğilimin farklı yaştan bireyler arasında benzer olması. Diğer bir ifadeyle gençler de bu kararı üst yaş grubu kadar destekliyor.

BEŞTE BİR SALGININ ABARTILDIĞINI İDDİA EDİYORDU

Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları iletti: “ Her on kişiden yedisi Ramazan’da uygulanan tam kapanmayı hala destekliyor. Sağlığımızı korumak, virüsten sakınmak bayram geleneklerimize baskın çıkıyor. Bu bayramın her zamanki gibi olmayacağını kabullenmiş ve buna göre hazırlanmaya başlamış görünüyoruz. Yüz yüze bayramlaşma hane halkı ile sınırlı kalacak, diğer yakınlarımız ile ya görüntülü görüşmeler ya da telefon ile bayramlaşacağız. Her dört kişiden biri ise bayramda herhangi özel bir şey yapmayacağını belirtiyor. Her on kişiden yedisi, sadece bayram vesilesiyle değil, genel olarak da misafirliğe gitmeyi veya misafir ağırlamayı çok riskli buluyor. Ancak bu riski sınırlı bulan ve bu nedenle de hali hazırda misafirliğe devam eden ya da bir ay içinde rahat hissedip başlayacak olan yaklaşık %20 oranında bir kesim var.  Biz bu beşte bir oranını salgın başından beri görüyoruz, daha önceki dönemlerde de toplumun yaklaşık beşte biri salgının abartıldığını, kendisinin hastalanmayacağını düşünüyordu.

Öte yandan tam diğer uçta bir başka beşte bir ise bir daha hiç bir zaman kendisini rahat hissederek misafirliğe gidemeyeceğini ya da misafir ağırlayamayacağını belirtiyor. Yaklaşık her üç vatandaştan biri ise ancak gelecek yıldan itibaren bu manada rahat hissedecek. Huzur içinde sosyalleşme zaman alacak. ” Dedi.

ARAŞTIRMA KÜNYESİ

Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 29 Nisan 03 Mayıs 2021 saha tarihleri ile 55. Dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, %95 güven aralığında ± %3’tür…

KAYNAK : https://www.ipsos.com/tr-tr/news-and-polls/overview


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ÇALIŞANLAR İÇİN EN KÖTÜ İLK 10 ÜLKEÖnceki Haber

ÇALIŞANLAR İÇİN EN KÖTÜ İLK 10 ÜLKE

KORONAVİRÜSLE KİLO ALDIKSonraki Haber

KORONAVİRÜSLE KİLO ALDIK

Yorum Yazın

Emirdağ’ın öncü kadınları bu sergide tanıtılıyor
Mardin’de Sandıklı rüzgarı esti
Krizin faturası miniklere çıktı!
Afyonkarahisar Ege’nin en kritik illerinden biri
İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en avantajlı şehri Afyonkarahisar
İki günde iki ayrı karma sergi açıldı
Afet eğitimleri devam ediyor!
Akarçay’da temizlik çalışması başladı
Şuhut ilçesinde ilk defa ekildi
Fiyat listelerini asmadılar cezayı yediler!
Emirdağ’da fırıncıların isimleri yaşatılacak
17 yıl sonra ilk kez personel alımı yapacak
Afyon’un lezzetleri Hindistan’da tanıtıldı
Gönüllerince eğlendiler
Motosiklet sürücülerine güvenli trafik eğitimi
Oğuz Çetin ondan vazgeçmiyor!
Belediye’de halk günü toplantıları başlıyor
20 yaşındaki gencin öldürülmesi olayında flaş gelişme!
Afyon’da internet faresi yakalandı
Sandıklı’da kontrolden çıkan araç takla attı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar