Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

GASTRONOMİNİN KALBİ AFYON’DA ATTI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GASTRONOMİNİN KALBİ AFYON’DA ATTI
Abone ol
Afyonkarahisar Belediyesinin ev sahipliğinde TÜRSAB ve Afyon Profesyonel Aşçılar Derneği iş birliğinde Valilik ve ilgili Bakanlıkların katkıları ile bu yıl 4'üncüsünü gerçekleşen Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Festivali (GastroAfyon) ile gastronominin kalbi Afyonkarahisar'da attı.

8 bin yıllık tarihten gelen yöresel lezzetleri tüm dünyaya tanıtmak amacıyla yapılan Afyonkarahisar festivali GastroAfyon, bu yıl ‘Bizim mutfağımızda sadece yemek değil insan da pişer’ temasıyla, Motor Sporları Merkezi Festival alanında yapılan konserler, paneller, söyleşiler, workshoplarla damgasını vurdu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla kortej yürüyüşü ile resmi açılışı yapılan festival, yüzlerce etkinliklerle dolu dolu ve yoğun bir katılımla geçti.

ÜÇ GÜN SÜRDÜ

Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi iş birliğinde VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK), de katılımcıların oldukça dikkatini çekti. Üç gün süren VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresine alanında uzman isimler, akademisyenler, 200'ün üzerinde bilim insanı, şefler ve gurmeler katılım sağladı. Panellerin yanında sosyal gezilerin de yapıldığı program kapsamında gastronomi turizmi alanında değişen piyasa eğilimleri ve fırsatlarla ilgili olarak bilimsel oturumlar düzenlendi. Farklı ülkelerden gelen konuk şehirlerde 132 bildiri sunumu yaptı.

ÜNLÜ İSİMLER YOĞUN KATILIM GÖSTERDİ

Ünlü isimlerin yoğun katılım sağladığı festivalde 'Radyocularla Afyon Mutfağı' başlığı altında atölye çalışması yapıldı. Afyonkarahisar’a daha öncede gelerek hayran kalan Radyo ve TV spikerleri Mehmet Aydın, Hop Dedik Ayhan, Afrikalı Ali, Serdar Gökalp, Umut Öztürk ve Kadir Çetin mikrofondaki hünerlerini bu kez de mutfakta sergiledi. Çekişmeli ve bir o kadar da eğlenceli geçen atölyede radyocular kaymaklı yumurtalı sucuk pişirdi. Yazar ve Moderatör Esat Özata eşliğinde, radyocular en güzel yemeği pişirmek için mücadele etti.

LEZZETLERLE DAMAKLAR ŞENLENDİ

Festival birbirinden farklı ünlü isimleri ağırladı. Medya dünyasının sevilen isimlerinin yanı sıra Dursun Ali Erzincanlı, İpek Açar ve İncesaz/Jülide Bilgi konserleri ile coşku ikiye katlandı. Lezzetlerle damakların şenlendiği festivalde etkinlikler ve konserler de adeta gönüller şenlendi.

BİRÇOK GELEN KONUKLAR LEZZET STANTI AÇTI

Festival alanında kurulan stantlarımız ziyaretçilere tam bir lezzet şöleni yaşattı. Yiyecek, içecek stantlarının içeriğinde birçok tatlı ve yemek çeşitleri yer alırken meşhur yöresel lezzetler katılımcılara ikram edildi.  Öte yandan çeşitli ülke ve Türkiye'nin şehirlerini temsil eden stantlarda festivale renk kattı. Hatay, Gaziantep, Bursa, Erzurum, Adıyaman gibi şehirlerden gelen konuklarda açtıkları stantlarda sunduğu lezzetlerle festivale katkı sağladı.

HANIMLAR YEMEK HÜNERLERİNİ KONUŞTURDU

Festival alanına kurulan çadırlarda yapılan panel ve söyleşilerde turizm ve gastronomi, gastronomide Afyonkarahisar'ın yeri ve önemi, coğrafi işaretli ürünlerimizin lezzet sırları gibi pek çok konu işlendi. Panel ve söyleşilere alanında uzman gastronomi ve turizm yazarları, gurmeler, ünlü isimler, Türkiye'nin ünlü otel ve restoran profesyonelleri, yatırımcılar, ulusal ve uluslararası gıda firmaları, gurme marketler, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı. Yarışma alanlarında ise kadınlar arası, liseler arası, çocuklar, bireysel ve aşçılar arası çeşitli yemek yarışmaları yapıldı. Üniversitelerin gastronomi bölümündeki öğrenciler hünerlerini sergilerken minik aşçılar da yarışma heyecanına ortak oldu.  Ayrıca hanımlarda yemek hünerlerini konuşturdu, adeta şeflere taş çıkartan Afyonkarahisarlı hanımlar ödül almak için kıyasıya mücadele etti.

ÜNLÜ ŞEFLER PÜF NOKTALARI ANLATTI

Ünlü yemek yazarlarının yoğun ilgi gösterdiği festivalde; Emine Beder, Sahrap Soysal, Nevin Halıcı, Ulaş Tekerkaya, Atilla Yıldız, Cüneyt Asan, Raşit Dönmez, Ramazan Bingöl, Aytekin Erdoğan, Barbaros Yoloğlu gibi isimler izleyicilere Afyonkarahisar'ımızın tescilli ürünlerini kullanarak kendi yorumlarını katarak, yapım aşamalarının püf noktalara değindiği workshoplarla ziyaretçileri kendine hayran bıraktı. Keyifli anların yaşandığı atölye programları ziyaretçilerden tam not aldı.

40 ÜLKE MUTFAĞINI TANITTI

İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Litvanya, Macaristan, Bosna-Hersek, Portekiz, İngiltere, Tunus, Cezayir, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Hindistan, Bangladeş, Endonezya ve Sri Lanka olmak üzere 40 farklı ülkenin gastronomi elçileri de yemeklerini tanıttı, Afyonkarahisar Mutfağı ve kültürü hakkında bilgi aldı. Ayrıca 13 Büyükelçi, yurt dışından gelen 6 Belediye Afyonkarahisar'da misafir edildi, GastroAfyon coşkusuna ortak oldu.

BAŞKAN ZEYBEK ELLERİYLE LOKUM İKRAM ETTİ

Festivalde coğrafi işaretli ürünlerimizden başı çeken lokum ve sucuğun lezzeti damakları şenlendirdi. Büyük Taarruz Zaferimizin 100. Yılına özel 100 metrelik lokum sarma Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, eşi Sevim Zeybek ve vatandaşların katılımı ile yapıldı. Heyecanlı ve renkli anlara sahne olan rekor denemesinde 100 metrelik lokum aynı anda sarıldı. Başkan Mehmet Zeybek misafirlere kendi elleri lokum ikram etti, hatıra fotoğrafları çekindi. Et uzmanı ünlü şef Cüneyt Asan'ın da katıldığı bu programda fıstıklı ve kaymaklı şekilde yapılan lokum saniyeler içinde tüketildi.

100 METRELİK MANGALDA SUCUKLAR PİŞTİ

Afyonkarahisar denilince ilk akla gelen lezzetlerden bir tanesi Afyonkarahisar sucuğu da misafirlere 100 metrelik yakılan mangalda pişirilerek ikram edildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ocak başına geçti, vatandaşlara dumanı üstünde et kalitesi ile dillere destan sucuğumuzu pişirerek ikram da bulundu. Yoğun kalabalık meşhur Afyon sucuğunun tadına bakmak için metrelerce kuyruk oluşturdu.

DANA BU DEFA UÇTU

GastroAfyon'un simgesi bu yıl da yine sahneye çıktı. Geride bıraktığımız Gastronomi festivallerinde 2018'de yanan, 2021'de düşen festivalin simgesi dana bu yıl ise adeta uçtu. Katılımcılara sergilenen meşhur dana Şef, Et Profesörü Cüneyt Asan'ın şovu ile dakikalar içinde parçalara ayrıldı. Kazanlarda pişirilen dana alana gelen ziyaretçilere ikram edildi.

PELİN ÇİFT İLE 3'TE 3 GASTRONOMİ

Sevilen sunucu TV Programcısı Pelin Çift'te GastroAfyon'da yer aldı. 3'te 3 Tarih programını hazırlayan ve sunan Pelin Çift bu kez de 3'te 3 Gastronomi dedi. Tarih profesörü Tufan Gündüz ile sahneye çıkan Pelin Çift gastronomi ve Afyonkarahisar mutfağı ile ilgili sorular sordu. Heyecanlı ve gülümseten anlara sahne olan yarışma da kazananlar ödüllendirildi.

GASTRONOMİ TEMALI TÜRKÜLER SÖYLENDİ

Belediye Kültür Sanat Akademisi Orkestrası Şef Kürşat Bertuğ Arıcan yönetiminde bir ilke imza attı. Arıcan ve orkestra ekibi gastronomi temalı türkülerle festival alanını coşturdu. İçerisinde yemek isimlerinin geçtiği türküler ve şarkılar Afyonkarahisar Belediyesi Kültür Sanat Akademisi Orkestrası tarafından seslendirildi. İzleyicilerden tam not alan konser renkli görüntüler ile son buldu.

COŞKU DOLU KONSERLERLE FESTİVAL SONA ERDİ

Farklı ülke, farklı şehirlerden yerli ve yabancı binlerce misafirlerin konuk olduğu festival konsorlerle son buldu. Damakların şenlendiği, gönüllerin coşkuya doyduğu GastroAfyon'un son gününde Belediye Kültür Sanat Akademisi Orkestrası ve İncesaz/Jülide Bilgi konserleri oldukça beğeni aldı. Birbirinden farklı şarkılar katılımcıları doyasıya eğlendirdi, coşku ikiye katlandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BENDE O SAHNEDE OLMALIYIM DİYORSAN BAŞVURULAR BAŞLIYOR!Önceki Haber

BENDE O SAHNEDE OLMALIYIM DİYORSAN BAŞVU...

WUSHU’NUN KALBİ AFYON’DA ATTISonraki Haber

WUSHU’NUN KALBİ AFYON’DA ATTI

Yorum Yazın

Hakan Şeref Olgun GİK’te
Sebze ve meyve fiyatları düşüşe geçti
Çeşitli suçlardan aranıyordu salar beldesinde yakalandı
Lise öğrencileri minik yüreklere dokundu
Akarçay’daki kokunun sebebi belli oldu
600 sporcu Türkiye Şampiyonası için Afyon’a geldi
Minik İbrahim’in tek umudu kalp nakli
Buca maçı biletleri Başkan Köksal’dan
Ödüllü halk koşusunun kazananları belli oldu
Afyon’un kadınları 3. Ligde şampiyon oldu!
Eber ekmeğimiz gölümüzü yok etmeyiniz!
Buca'dan bin kişilik taraftar grubu geliyor
Köylerde, mahallerde gözünüz, kulağınız açık olsun
Dr.Sıtkı Özkum vefat etti
Liseler arası münazara ligi nefes kesiyor!
Yağmur duasına çıkıp adak kestiler
Afyon'da 60 motosiklet trafikten men edildi
Karı-koca hırsızlıktan aranan çift Çay ilçesinde yakalandı
Uyuşturucu kullanmaktan aranan şahıs salar beldesinde yakayı ele verdi
Afjet çalışanları anlattı Vali Yardımcısı dinledi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar