Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Dünyanın en pahalı baharatı Afyon’da yetiştiriliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyanın en pahalı baharatı Afyon’da yetiştiriliyor
Abone ol
Kilogram fiyatı yaklaşık 5 bin dolar olan Safran AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma sahasında yetiştiriliyor. Sahada incelemelerde bulunan Afyonkarahisar Valisi Doç.Dr.Kübra Güran Yiğitbaşı, “Safran Afyonkarahisar tarımı için güzel bir alternatif olabilir.” dedi.

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversitenin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahasında ilk ekimi geçen yıl yapılan ve olumlu sonuç alınınca yetiştirilmeye devam edilen safran ve tıbbi amaçlı yetiştirilen diğer bitki türleri hakkında Vali Yiğitbaşı’nı bilgilendirdi.
GRAMI 20-30 DOLAR ARALIĞINDA
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Aslan, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Sarıkürkcü, Atatürk SHMYO Müdürü Doç. Dr. Pakize Özyürek, İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, Atatürk SHMYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Sedef Özliman, Dr. Öğr. Üyesi Amir Soltanbeigi ve ilgili kurum amirlerinin hazır bulunduğu incelemede Prof. Dr. Okumuş, toptan kilogram fiyatı yaklaşık 5000 dolar; ambalajlı gram fiyatı ise 20-30 dolar aralığındaki dünyanın en pahalı baharatı safranın, yaklaşık 20 cm boyunda çok yıllık bir tıbbi, aromatik baharat bitkisi olduğunu söyledi.
Ülkemizin yanı sıra İran, Afganistan ve İspanya dâhil birçok coğrafyada yetiştirilen safranın üç parçalı tepeciklerinin, kendi ağırlığının 100.000 katı renk ve aroma kaynağı içerdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş, soğanla çoğaltılması mümkün safranın, besin ve su açısından çok az isteği olan bir bitki olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Okumuş şöyle konuştu: “Kışı çok sert geçirmeyen, yazı kuru ve sıcak bölgelerde iyi gelişim gösteren safran, gelişme ve büyüme süresince bol ışık ve yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Tuzlu olmayan, orta yapılı ve verimli topraklarda bu değerli bitkinin su ihtiyacı duyduğu evreler, diğer zirai ürünlerin su istemediği zamanlardır. Yaz uykusu döneminde de çok fazla su ihtiyacı olmayan safran, bir zirai sezonda dört kez sulanır ve ekimi, bahar sonundan sonbahar başına kadar gerçekleştirilebilir.
Küresel iklim krizi, etkileri ve sonuçları itibariyle dünyadaki herkesi yakından ilgilendiren önemli bir sorun niteliğindedir. İklim değişikliğinin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkileri; daha sıcak ve az yağışlı iklim koşulları, aşırı meteorolojik olaylardaki artış, su kaynaklarında azalma, şiddetli kuraklıklar, su ve toprak kalitesinde bozulma ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi hususlar olarak sıralanabilir.
İklim değişikliği ve tarımsal kuraklığın olumsuz etkilerini azaltma doğrultusunda, söz konusu aşırı şartlara dirençli ve bununla birlikte ekonomik getirisi yüksek bitki türlerinin seçimi stratejik bir adımdır.
Bu kapsamda ilimizde bir ilk olarak 2022 yılında, safran soğanları uzman akademisyenlerimiz tarafından uyum ve deneme amaçlı ekimi gerçekleştirilmek üzere AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahasında toprakla buluşturulmuş ve ümit verici sonuçlar elde edilmiştir.
Deneme ekimini yaptığımız safranlarımızın ikinci yılında gösterdiği gelişim ve verim, safranın ilimizde yetiştirilebileceğinin ve alternatif bir tarım ürünü olacağının tescili olmuştur.”
SAFRANIN BÖLGE TARIMINA KAZANDIRILMASI YARARLI BİR ADIM OLACAKTIR
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı da AFSÜ’de tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda yürütülen çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek iklim değişikliği göz önünde bulundurulduğunda, su kullanımının az olduğu safranın verimliliğinin ve kalitesinin Afyonkarahisar koşullarındaki durumunun incelenmesinin önemine dikkat çekti.
“Safran, Afyonkarahisar tarımı için güzel bir alternatif olabilir.” diyen Vali Yiğitbaşı, safranın bölge tarımına kazandırılmasının ve böylece üreticiler için alternatif ürün portföyü oluşturulmasının, çiftçinin ekonomik değeri yüksek bitkilerin üretimine geçerek Afyonkarahisar ekonomisine katkı sağlanması bakımından da son derece yararlı bir adım olacağını dile getirdi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Afyonspor’da yeni kriz kapıda mı?Önceki Haber

Afyonspor’da yeni kriz kapıda mı?

Afyon’a 3 milyarlık yatırım yaptıkSonraki Haber

Afyon’a 3 milyarlık yatırım yaptık

Yorum Yazın

Türkiye ikincisi Afyonkarahisar’dan çıktı
Işıklar beldesi’ne müjde!
Afyon’lu astsubay Kuzey Irak’ta yaralandı
Kanseri aspirinle tedavi etmek istiyorlar
Afyon’da Bölgesel Triatlon heyecanı yaşandı
Zafer Meydanında 3x3 basketbol heyecanı yaşanıyor
Türkiye Motokros etabının açılışını dünyanın en güzel motokros parkuru olan Afyonkarahisar’da açtık
6 ülkeden 158 sporcu Afyon’da ter döküyor!
Afyon Belediyesi’nden iki farklı fiyat tarifesi!
Hırsızlıktan aranıyordu dipevler köyü’nde yakayı ele verdi
Uyuşturucu taciri Jandarma’dan kaçamadı
Afyon'da iki ayrı suçtan aranıyordu, polis enseledi
İki otomobil kafa kafaya çarpıştı
Afyon Belediyesi personel alacak!
Zafer Teknopark A.Ş.’nin yeni sermayesi 9 milyon TL. oldu
Engelleri aşıp askerlik yemini ettiler
Başkan Köksal'dan çölyak hastalarına müjde verdi!
Türk Eğitim Sen’den milletvekillerine mektup
70 bin ata tohumu fidesi dağıtıldı
Yatırımların takipçisiyiz

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar