Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5

Afyonkarahisar’da hayvancılık ele alındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Afyonkarahisar’da hayvancılık ele alındı
Abone ol
Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından (AKÜ) üniversite ile şehir buluşmaları kapsamında düzenlenen Çarşamba Sabah Toplantılarında iki hafta önce değerlendirilen “Afyonkarahisar’da Hayvansal Üretim, İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Vizyonu” konusu ile devam edildi.

AKÜ Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantıya Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Vali Yardımcısı Vekili Harun Reşit Han, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Dr. Burhan Selim Yiğitbaşı, Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli, akademik personel, Genel Sekreter İhsan Ceran ve Afyonkarahisarlı iş ve düşünce insanları katıldı.
Prof. Dr. Mustafa Tekerli’nin Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliğini tanıtan kısa film gösteriminin ardından toplantıda “Afyonkarahisar için hayvancılık konusunda ne yapabiliriz” sorusuna yanıt arandı.  Tekerli, “Üniversite ve özel sektör temsilcilerimiz burada. Afyonkarahisar hayvancılık konusunda belirli bir düzeye de erişmiş durumda. Var olan sorunlar çözülür ama birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesi ve bir program oluşturulması gerekiyor. Sorunların çözümü sürdürülebilir bir kalkınma ve çözümler için gerekli” dedi.
“HAYVANCILIKTA SU KULLANIMI ÖNEM ARZ EDİYOR”
Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, hayvancılık politikalarıyla ilgili bilgi verdiği konuşmasında hayvancılık işletmelerinin açılışına dair kurallardan bahsetti. Parlak konuşmasında, “Bakanlığımız ‘tarımsal üretim planlaması’ adı altında yeni bir uygulama başlattı. Bununla ilgili olarak hayvancılık işletmeleri de bu planlamanın içinde yer alıyor. Hayvancılık işletmeleri kırmızı et, beyaz et ve balıkçılık olmak üzere üçe ayrılıyor. Burada konunun bizi ilgilendiren tarafı ise kırmızı et. Bazı bölgelerde su varlığı kaynaklı yeni işletmelerin açılmasında düzenlemeler söz konusu olacak ki Afyonkarahisar bu kapsamda değil. Bununla ilgili olarak ilk planlamamızı yaptık ve ihtiyaçlarımızı belirledik” diye konuştu.
“MANDA KAYMAĞI DEĞERİNDE SATILMIYOR”
Afyonkarahisar Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ömer Kelem ise küçük işletmelerde yaşanan sorunlara değindiği konuşmasında ürünlerin gerçek değerlerini bulmadığını anlattı. Hayvancılık yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunduklarını belirtti. Kelem, ekilebilir alanlarının olmasının, hayvancılık yapacak işletmelere  avantaj sağlayacağını ifade derek sözlerine şöyle devam etti:
“Küçük işletmelerde ürünlerimiz gerçek değerinde gitmiyor. Mesela manda kaymağı değerinde satılmıyor. Yetiştiricilerimizin sorunları arasında hayvan varlığını çoğaltamamak var. İnsan kaynağı olarak da genç neslin işletmelerde tutulması gerekiyor. Büyük işletmelerde insan kaynağını iyi yönetmek önemli. Küçük işletmelerde de ailelerin genç üyelerinin işletmelerde tutulmalarını sağlamalıyız. İşletmelere destek verilmeli. Tarımsal alan da hayvancılıkta önemli. Ekilebilir alan olması lazım. 50 tane mandası olan birinin en az 40-50 dönüm yeri olmalı.”
“ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ”
İş İnsanı İbrahim Alimoğlu da hayvancılıkla ilgili ikincisi yapılan toplantılarda güzel tespitler yapıldığını ve sıranın tedbirleri almaya geldiğini ifade etti. İş İnsanı Kadir Altınkaya ise et veriminin düşme nedenlerine dikkat çektiği konuşmasında gelecek kaygısı olan besicinin ve üreticinin üretimde kalması için tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi. Altınkaya üreticiye gerekli desteğin ve değerin verilmesi gerektiğini belirterek, “Bizim ete ihtiyacımız varsa, bunu yetiştirmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Zahmetine katlanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun bedelini kime ödeyeceğiz? Biz birileri üretsin biz de rahat bir şekilde tüketelim istiyoruz. Biz üretenleri desteklemeli, halk olarak üreticilere yakın durmalıyız” dedi. Mimar Mustafa Ceylan yapılan toplantıların neredeyse ders niteliğinde olduğunu ve bunun çok sevindirici olduğunu belirtti. Ceylan, Afyonkarahisar’ın ciddi ve önemli bir akademik güç olduğunun da altını çizdi.
“PROFESYONEL İŞ AMATÖR İNSANLA YAPILMAZ”
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden emekli Bilal Doğru ise “profesyonel işlerin, amatör insanlarla yapılamayacağını” söyledi. Doğru, “Sıkıntılarımız büyük. Bunları tekrar tekrar ifade ederken çarelerini de üretebilmeliyiz. Bu anlamda üniversitemizin çiftliği büyük bir avantaj sağlıyor” dedi. TEMA Vakfı Temsilcisi Önder Çelik, canlı hayvan satışı ile ilgili politikalara ve hayvancılık yapan ailelere ekonomik destek verilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik, sektörde yer alan insanların desteklenmesinin hayvancılığı geliştireceğini ve sektörün sürdürülebilirliğini sağlayacağını anlattı.
“HAYVANCILIK AKÜ’NÜN ÖNCELİKLİ ALANLARINDAN”
Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise hayvancılığın Afyon Kocatepe Üniversitesinin öncelikli alanlarından biri olduğunu hatırlattı. Hayvancılığın somut çıktılarının yanı sıra felsefi de bir boyutu olduğunun altını çizen Karakaş, hayvan hakları ve refahı konusunda farklı pencerelerden bakan hareketler olduğunu belirtti. Karakaş, “Doğanın bir ekosistemi var. İnsanın bir dengesi var. Beslenme ihtiyacı var ve gıda en stratejik değer durumunda. Bunu da pandemi döneminde daha iyi anladık” dedi. Toplantılarda hayvancılığın temel sorunlarının gündeme geldiğini söyleyen Karakaş sözlerine şöyle devam etti:
“Ürünün endüstriyel çeşitlendirilmesi noktasında da konuşulması gerekiyor. Yani şu anda ürettiklerimizle yetinmeli miyiz? Çünkü değişim çok hızlı yaşanıyor. Dünyamız iklim değişikliği gibi bir büyük tehditle de karşı karşıya. Dolayısıyla geleceği öngörüp, önerilerimizi, tespitlerimizi ve alacağımız önlemleri de ona göre hazırlamamız gerekiyor. Ön kestirimler önemli. Bilim de bunun için var. Bilim geleceğe dair fütüristtik öngörüler ortaya koyan bir alandır. Her zaman isabet etmez ama isabet ettiği zaman da önemli sonuçlar doğurur.”

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Emirdağ’da tır yoldan çıktı sürücü yaralandıÖnceki Haber

Emirdağ’da tır yoldan çıktı sürücü yaral...

Besici çoban bulamıyorSonraki Haber

Besici çoban bulamıyor

Yorum Yazın

Başkan Köksal'ın mülteci kararı yargıya taşındı
Şampiyonluk hayali son haftaya kaldı
İkinci kez bir maça çıkmadı!
Başkan Köksal’dan yeni bir tartışma çıkaracak açıklama daha!
Manavgat’ta Afyon rüzgarı esti
Bolvadin’e 2 yeni fabrika geliyor!
Eser’den Başkan Köksal’a bir eleştiri daha geldi
Afyon’un gururu İmam Hatip Lisesi oldu
Omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz
Yolcu treni kamyonete çarptı
Teşekkürler Afyonspor
Koca bir sezon sona erdi!
Grubumuzda şampiyon belli oldu
CHP’li Meclis üyesinin kızı Belediye’de Birim Sorumlusu oldu
Verdikleri destek bir torba yem bile etmiyor!
Kaçak sigara ve makaron ele geçirildi
Sapıklıktan aranıyordu Bayat ilçesinde yakalandı
Salar beldesinde sahte alkol üreten şahıs yakayı ele verdi
Uyuşturucu ve kuru sıkı tabanca ele geçirildi
Drift atan sürücüye 45 Bin TL para cezası

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar