Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.4059
EURO34.8245
ALTIN2434.5

Afyon’da kornea nakli bekleyen hasta kalmadı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Afyon’da kornea nakli bekleyen hasta kalmadı!
Abone ol
Afyonkarahisar’da Eylül ayında faaliyete geçen AFSÜ Göz Bankası, nakil bekleyenlere umut olmaya devam ediyor. AFSÜ’de gerçekleşen operasyonlar sayesinde Afyonkarahisar’da kornea nakli bekleyen hasta kalmadı.

Kornea dokularının nakil için değerlendirildiği, uygun bulunan dokuların hastaya nakledilene kadar elverişli koşullarda saklandığı AFSÜ Göz Bankası, Türkiye’nin dört bir yanında kornea nakli bekleyenlere umut olmaya devam ediyor. Eylül 2023’te faaliyete geçen AFSÜ Göz Bankası’nın şimdiye kadar 7 ayrı şehirde 11 büyük üniversite ve şehir hastanesine kornea temin ettiğini belirten AFSÜ Kornea Birimi Sorumlusu ve Göz Bankası Tıbbi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Ethem Ay, “Bu sürede uygun bağışçılardan toplam 100 kornea temin edildi. Bu çok önemli bir rakam. Bankamız tüm hızıyla çalışmalarına devam ediyor.” dedi.
AFYONKARAHİSAR’DA KORNEA NAKLİ BEKLEYEN HASTA KALMADI
Daha önce kornea nakli için başka şehirlere gitmek zorunda kalan, nakil için sıra bekleyenlerin artık rahatlıkla AFSÜ’ye başvurabildiğini belirten Dr. Ay, “Hastalarımızın başka şehirlere gitmesine gerek yok. Hastanemizde yaptığımız operasyonlarla kornea nakli bekleyen hastamız kalmadı. Bazı durumlarda 6 ay ile 3 yıl arası kornea nakli için sıra beklemek zorunda kalanlar, AFSÜ’ye gelmeleri hâlinde birkaç hafta içinde kornea nakli olarak sağlıklarına kavuşabiliyor.” diye konuştu.
AFSÜ Göz Bankasının öncelikle Afyonkarahisar’da ve bölgesinde nakil için bekleyenler için çok büyük bir imkân olduğuna dikkat çeken Dr. Ay, şunları söyledi: “AFSÜ’de nakillere başladığımızda, Afyonkarahisar’da hastanemize bağlı nakil bekleyen 4 hasta vardı. Sonrasında 5 hasta daha geldi ve onların operasyonlarını da başarıyla tamamladık. AFSÜ Göz Bankası kurulduğu günden beri 9 nakil yapıldı. Bütün hastalarımızın çok şükür sonuçları iyi. Şu an için nakil bekleyen hastamız yok. AFSÜ olarak yeni gelen hasta olursa aynı hafta içinde naklini yapabilecek durumdayız. Göz Bankamızdaki olumlu koşulların sürdürülebilmesi ve daha fazla kişinin nakilden yararlanabilmesi için halkımızı kornea bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.”
AFSÜ’DEKİ KORNEALAR TÜM TÜRKİYE’DEKİ HASTALARA UMUT OLUYOR
AFSÜ Göz Bankasına bağışlanan korneaların başka şehirlerde kornea nakli bekleyenler için de umut olduğunu belirten Dr. Ay, “Bağışçılardan alınan korneaları kendi hastalarımız için kullandığımız gibi acil ihtiyacı olanlar için başka merkezlere, uygun koşullarda gönderiyoruz.” dedi.
Dr. Ay şöyle konuştu: “AFSÜ Göz Bankası kurulduğu günden bu yana 7 ayrı şehirde 11 büyük üniversite hastanesi ve şehir hastanesine kornea temini konusunda destek oldu. Elimizde o hafta için kullanacağımız korneadan daha fazlası varsa Sağlık Bakanlığına bildiriyoruz ve uygun görülen merkezlere göndermek suretiyle başka şehirlerdeki operasyonlara da katkı sağlıyoruz. Böylece başka merkezlerde kornea nakilleri yapılmasına aracılık etmiş oluyoruz.
AFSÜ Göz Bankasının kurulma sürecinde yol gösterici oldukları için başta Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş ile milletvekillerimiz Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ve Hasan Arslan’a; karşılaştığımız her sorunu çözme noktasında yanımızda olan Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Necip Becit’e ve Başhekimimiz Prof. Dr. Ahmet Ali Tuncer’e teşekkür ediyorum. Ortada bir başarı varsa bu elbette bir ekip çalışmasının ürünüdür. Birimimizde görevli personele ve genel anestezi yöntemiyle yapılan kornea nakli ameliyatlarında bizimle olan AFSÜ’nün başarılı anestezi ekibine de destekleri için minnettarım.”
MUTLUYUZ ÇÜNKÜ İNSANLARA UMUT OLMAK ÇOK GÜZEL BİR ŞEY
Kornea nakli konusunda Afyonkarahisar ölçeğinde yürütülen çalışmaların önemine dikkat çeken AFSÜ Hastanesi Başhemşiresi ve Göz Bankası Laboratuvar Sorumlusu Muharrem Berk, “Bazen bağışlanan bir korneanın Sifiliz için tarama testi olan VDRL testi düşük titrede pozitif çıkıyor. Bu olguların kan sonuçları TPHA testi ve buna benzer diğer testlerle ileri inceleme gerektiriyor. Bu tür durumlarda kornea sevki yaptığımız hastanelerle iş birliği hâlinde bağışçının kanlarını da göndererek ileri düzey testin çalışılmasını sağlıyoruz. Bağışlanan her bir korneanın kan sonuçlarını hassasiyetle takip etmeye devam ediyoruz. Bu işi yapmaktan ve insanlara faydalı olmaktan dolayı mutluyuz” dedi.
AFSÜ Göz Bankası Teknisyeni Erkan Sağdıç da “Yaptığımız işin gecesi gündüzü, hafta içi, hafta sonu, tatili yok… Ne zaman uygun bir bağış gelirse hemen görevimizin başına koşmamız gerekiyor. Eşimizden, çocuklarımızdan feragat ettiğimiz vakti işimize veriyoruz. Bununla birlikte mutluyuz çünkü insanlara umut olmak çok güzel bir şey.” şeklinde konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şuhut’ta öğrenciler TOGG’la tanıştıÖnceki Haber

Şuhut’ta öğrenciler TOGG’la tanıştı

Afyonspor’da dananın kuyruğu kopuyor!Sonraki Haber

Afyonspor’da dananın kuyruğu kopuyor!

Yorum Yazın

İzmir’den getirdi Afyon’da yakayı ele verdi
World Star Academy Cup Şampiyonu Afyon Aslantepe
Belediye Meclisi toplanıyor
AFSÜ’nün bilimsel çalışmalarına ödül!
600 sporcunun katıldığı prestijli organizasyon sona erdi
Mehmet Özer imzayı attı
Afyonspor formasını ilk kez giydi!
Skor 7-0 olunca sahadan çekildiler!
Bucaspor’u elimizden kaçırdık!
Hakan Şeref Olgun GİK’te
Sebze ve meyve fiyatları düşüşe geçti
Çeşitli suçlardan aranıyordu salar beldesinde yakalandı
Lise öğrencileri minik yüreklere dokundu
Akarçay’daki kokunun sebebi belli oldu
600 sporcu Türkiye Şampiyonası için Afyon’a geldi
Minik İbrahim’in tek umudu kalp nakli
Buca maçı biletleri Başkan Köksal’dan
Ödüllü halk koşusunun kazananları belli oldu
Afyon’un kadınları 3. Ligde şampiyon oldu!
Eber ekmeğimiz gölümüzü yok etmeyiniz!

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar