AK Parti Milletvekili Av.Ali Özkaya, İYİ Parti tarafından Eber gölüyle ilgili verilen soru önergesi üzerine söz aldı. Özkaya şunları söyledi: “İYİ Partinin Eber gölü hakkında vermiş olduğu soru önerge ile ilgili söz almış bulunuyorum. Afyonkarahisar'ımızın ve Türkiye'mizin gerçekten en güzel sulak alanlarından biri olan, kırmızı meyveler diyarı dediğimiz bizim Sultandağı'mızın etrafındaki, Sultandağı, Çay, Bolvadin ilçelerimizi kapsayan ve Türkiye'nin de en güzel meyvelerinin yetiştiği bir güzel bölge. Maalesef geçen ay Eber Gölü'nde bir yangın çıktı.

Yangının çıktığı gün hemen Sayın Orman Genel Müdürümüzü aradık; 2 uçak, helikopter, arazözlerle birlikte derhâl müdahale edildi ancak alanın genişliği ve o kamışların uzun süre yanması hatta öyle ki gölün içinde için için yanan bir şeydi maalesef belirli bir zaman aldı. Bu zaman sürecinden sonra söndürüldü ancak ciddi bir şekilde doğaya, çevreye zarar verildi.

Biz o günden itibaren konuşmaya ve Sayın Valimiz, il müdürlüklerimizle beraber süreci takip etmeye devam ettik. Bu hafta sonu da 3 milletvekilimiz beraber, bütün bölge müdürleri, il müdürleriyle alana gittik, yerinde inceledik ve o gün müdahale sonrası kesilmiş olan bütün su kanallarının açılması, Eber Gölü'ne gelen, engellenen su kalanetlerinin düzeltilmesi, Valiliğimiz tarafından, sürekli Jandarma ve Emniyet tarafından kontrol edilerek açılması konusu titizlikle takip ediliyor. Bizim vardığımız gün Eber Muhtarımız da söyledi, ‘Bu bölgeye adım adım sular gelmeye başladı’ dedi. Tabii son dönemdeki kuraklık hakikaten ciddi manada etkiliyor.”

DÜZELMELER YENİDEN KÖTÜYE DOĞRU GİDİYOR

“Eber kapalı bir havza, Akarçay havzası. Eskiden Afyon'da kokarçay denmişti, Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu Bey tarafından gerçekten Türkiye'nin en güzel çevre düzenlemelerinden birisi yapıldı.” diyen Özkaya sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerçi son dönemde onu da kokutmaya başladılar tekrar ama ciddi manadaki o düzelmeler yeniden kötüye doğru gidiyor. 2009'da katı atık yapılarak Afyonkarahisar'ın tüm bölgesinin çevre kirliliğini önleyen ve bu katı atıkların köyler dâhil elektriğe dönüştürüldüğü bir tesis ve hizmet birliği kurduk. 2012 yılında Afyonkarahisar merkez ve beldelerin tamamında arıtma, evsel arıtma, ileri biyolojik arıtmayı kurduk ve Türkiye'de çevre fakültelerinde örnek gösterilen bir tesis kuruldu.

Turgay Şahin’den doğalgaz müjdesi Turgay Şahin’den doğalgaz müjdesi

Bu tesisten çıkan sular bu yıl yine Devlet Su İşleri tarafından tarımsal sulamaya verilerek bölgedeki çiftçilerimizin de faydalanmasına vesile olundu. 2014 yılında yine Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu Bey bulunduğu o dönemde "ulusal öneme haiz sulak alan" ilan etti; 2018 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız ‘hassas korunacak alan’ olarak burayı ilan etti. Tabii, bu ilanların hepsi yağışların azlığı ve Akarçay'ın başındaki Afyonkarahisar'ın su içeceği barajı olan Akdeğirmen Barajı'nın kurulması. Akdeğirmen Barajı'ndan Afyonkarahisar her yıl en az 15 milyon metreküp su alıyor çünkü insanlarımız içeceği bir başka su alanı yok. Afyonkarahisar kuyulardan su içiyor Balmahmut köyünde ve diğer yerlerde. Yine, Afyonkarahisar'da Çay, Bolvadin ilçeleri ve iki beldemiz ile 12 köyümüzün içme suyunu ve kısmen sulama suyunu karşılayan Çay Barajı'nın yapılmış olması, bu ihtiyaçları maalesef göle gelen suyu azaltmakla birlikte içme suyundan kaynaklı sorunlarla gölde bir kısım sorunlar çıkarıyor.

Biz,  3 milletvekilimizle beraber, cumartesi günü olduğu hâlde o gün Valiliğe gittik ve Sayın Valimiz bütün kamu görevlilerine bir kez daha talimat verdi: ‘Oraya gelen suyun önünü kesen her şeye mutlaka müdahale edilsin, göle gelen suyun daha fazla gelmesine temin sağlayalım. Buradan su alanlara engel olalım ve bunu ısrarla takip edelim.” ifadelerini kullandı.