Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.2937
EURO34.7865
ALTIN2409.3

Zoonoz hastalıklara dikkat!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zoonoz hastalıklara dikkat!
Abone ol
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Serhat Korkmaz vatandaşları zoonos hastalıklara karşı uyardı. Korkmaz, “Ülkemizde hâlâ önemli bir halk sağlığı problemi olan zoonoz hastalıklar, omurgalı hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardır. Zoonoz hastalıklarla etkin bir şekilde mücadele etmenin esasını, hayvanlara ve çevreye yönelik alınacak tedbirler oluşturuyor.” dedi.

“Ülkemizde hâlâ önemli bir halk sağlığı problemi olan zoonoz hastalıklar, omurgalı hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardır” diyen Korkmaz yaptığı açıklama şunları söyledi: “Kurban Bayramı’na yaklaştığımız bugünlerde, hayvan hareketliliği de arttı ve vatandaşlarımız hayvanlarla daha fazla temas etmeye başladı. Kurban Bayramı süresince de aynı durum devam ettiği için toplum ve çevre sağlığını korumak amacıyla gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşıyor. Ülkemizde hâlâ önemli bir halk sağlığı problemi olan zoonoz hastalıklar, omurgalı hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardır. Şarbon, verem, sığır tenyası, toksoplazmozis, kistik ekinokokkoz vb. türleriyle sayabileceğimiz zoonoz hastalıklarla etkin bir şekilde mücadele etmenin esasını, hayvanlara ve çevreye yönelik alınacak tedbirler oluşturuyor. Zoonoz hastalıklardan korunmak için Kurban Bayramı arifesinde ve bayram süresince kişisel olarak alınabilecek belli başlı tedbirleri şöyle sıralayabiliriz: Veteriner hekim kontrolünden geçmemiş hayvanların kesiminden kaçınılmalı; kurbanlık hayvan alınırken, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban satış yerleri dışında hayvan satın almamaya dikkat edilmeli; kurbanlar, yetkililerce belirlenen alanlar dışında kesilmemeli; kurban kesildikten sonra hayvanların atıkları, toplum sağlığını tehdit etmeyecek şekilde yok edilmesi için uygun çöp poşetine konulup temizlik görevlilerine teslim edilmeli; atıklar bireysel olarak ve açık bir şekilde çöpe ya da kanalizasyona atılmamalı, kedi ve köpek gibi hayvanların atıkları yemesi önlenmeli; köylerde vb. yerlerde atıkları toplayacak görevli yoksa mutlaka en az 1 metre derinliğinde kazılan çukurlara gömülmeli; kedi, köpek gibi hayvanlara çiğ et kesinlikle verilmemeli; kurban edilen hayvana ait ürünlerin nakli, temizlik şartlarına riayet edilerek yapılmalı.
KURBAN ETİNİ TÜKETİRKEN DİKKAT!
Korkmaz, kurban etlerinin tüketimiyle ilgili de uyarılarda bulundu. “hayvan kesilir kesilmez eti tüketilmemeli. Yeni kesilen hayvanın etindeki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk yaratacağından, etin kesildikten sonra buzdolabında 1-2 gün dinlendirilmesi faydalıdır.” Diyen Korkmaz açıklamasına şöyle devam etti:
“Ayrıca üzücü bayram kazalarını yaşamamak için kurban kesiminin işinin ehli kişilere yaptırılması da önem arz ediyor.
Bu kurallara uyarak kesilen kurban etlerinin tüketim şekli de sağlığımız açısından önemli. Peki, Kurban Bayramı’nda sağlıklı bir beslenme nasıl olmalı? İlk kural; hayvan kesilir kesilmez eti tüketilmemeli. Yeni kesilen hayvanın etindeki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk yaratacağından, etin kesildikten sonra buzdolabında 1-2 gün dinlendirilmesi faydalıdır.  Yağlı et tüketmek kan yağlarında ve ürik asitte artışa sebep olarak pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Tüketilen etin faydasını görmek için yağsız tercih edilmeli ve beraberinde mutlaka C vitamini içeren sebze, meyve de yenmelidir. Ayrıca etleri pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartmaları daha az, fırında ve haşlamayı daha çok tercih etmekte sağlığımız için faydalı olacaktır.  
Sağlıklı kişilerin de uyması gereken beslenme kurallarına; diyabet, kalp- damar hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler daha çok dikkat etmeli. Kendilerine doktor tarafından verilmiş diyetleri varsa bayramı bahane ederek diyetlerini asla bozmamalılar.” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mutfakta engel tanımadılarÖnceki Haber

Mutfakta engel tanımadılar

Sahte ve kalitesiz baklava boğazı yakarSonraki Haber

Sahte ve kalitesiz baklava boğazı yakar

Yorum Yazın

TÜRSAB heyeti Frigya ve Ayazini köyünü keşfetti
Amatör Kulüpler Mustafa Türkmen’e ateş püskürdü!
Uyuşturucu taciri yol uygulamasında yakalandı
9 araç birbirine girdi
Muhtardan topluma kötü örnek!
Suç makinesi hırsız baz istasyonunda yakalandı
Başkan Köksal'ın mülteci kararı yargıya taşındı
Şampiyonluk hayali son haftaya kaldı
İkinci kez bir maça çıkmadı!
Başkan Köksal’dan yeni bir tartışma çıkaracak açıklama daha!
Manavgat’ta Afyon rüzgarı esti
Bolvadin’e 2 yeni fabrika geliyor!
Eser’den Başkan Köksal’a bir eleştiri daha geldi
Afyon’un gururu İmam Hatip Lisesi oldu
Omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz
Yolcu treni kamyonete çarptı
Teşekkürler Afyonspor
Koca bir sezon sona erdi!
Grubumuzda şampiyon belli oldu
CHP’li Meclis üyesinin kızı Belediye’de Birim Sorumlusu oldu

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar