Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.5439
EURO34.9299
ALTIN2430.8

Afyonkarahisarlı bilim adamları soğuğa karşı dayanıklı dört kurbağa türünü araştıracaklar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Afyonkarahisarlı bilim adamları soğuğa karşı dayanıklı dört kurbağa türünü araştıracaklar
Abone ol
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş’in yürütücülüğünü yaptığı “Anadolu’da Yaşayan Uludağ Kurbağası (Rana Macrocnemis) ve Anadolu Su Kurbağası (Pelophylax Ridibundus Grup) Populasyonları Üzerine Kriyobiyolojik Araştırmalar” adlı projesi, TÜBİTAK-1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında proje desteği almaya hak kazandı.

AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Metin Erdoğan, Prof. Dr. Korhan Altunbaş ile birlikte 4 üniversiteden 6 akademisyen ve 2 lisansüstü öğrenci olmak üzere toplamda 8 kişilik ekibin yer aldığı proje 36 ay sürecek. Anadolu’da Yaşayan Uludağ Kurbağası (Rana Macrocnemis) ve Anadolu Su Kurbağası (Pelophylax Ridibundus Grup) Populasyonları Üzerine Kriyobiyolojik Araştırmalar” konulu proje hakkında bilgiler veren Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, her canlının doğada dondurucu soğuklara maruz kaldığını, bu süreci başarılı bir şekilde atlatabilmesi için ya da hayatta kalabilmesi için bir takım stratejiler geliştirmek zorunda olduğunu söyledi. Erişmiş, “Kurbağa türleri soğuğa ve oksijensiz ortamda hayatta kalabilmek için canlılık belirteçlerini durdurma noktasına getirerek kış uykuna girer ve donma eğilimi gösterirler. TÜBİTAK tarafından kabul edilen projemizde ülkemizde yaşayan soğuğa karşı dayanıklı dört kurbağa türünün donma koşullarında özgü olarak tanımlanmış FR10, FR47 VE LI16 genlerin ifadelerinin nasıl düzenlediği araştırılmasının yanı sıra türlerin donma, koşullarına fizyolojik olarak verdiği moleküler düzeyde protein seviyeleri de araştırılacaktır” diye konuştu.
Erişmiş, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bu proje tamamlandığında hangi türlerde hangi antifriz proteinlerinin kullanıldığı ve kullanım stratejilerinin ne olduğunun belirlenecektir. Günümüzde bu proteinler en yaygın kullanım alanları organ nakli, trombositlerin korunması, habis tümörlerin yok edilmesi, kriyocerrahi, hipotermi tedavisi, bazı bitkilerin kış etkilerinden korunması, sıcak su balıklarının daha serin sularda yetiştirilmesi ve donmuş gıda endüstrisi korunması gibi biyoteknolojik alanlarda kullanılma yolunu açmaktadır. Bu alandaki araştırmaların yanı sıra NASA tarafından yürütülen antifriz proteinlerinin araştırmalarında ise çok uzun süreli galaksi dışı gezegenlere ulaşmak için insanlığın bu kış uykusu yatarken vücutları herhangi bir zarar görmeden hayatta kalmak için çözüm olabilecek araştırmalar ile devam etmektedir.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Afyonkarahisar'da günlük 40 bin üretim kapasiteli Halk Ekmek Fabrikası kuruluyorÖnceki Haber

Afyonkarahisar'da günlük 40 bin üretim k...

Afyon'da Play-off heyecanı start alıyorSonraki Haber

Afyon'da Play-off heyecanı start alıyor

Yorum Yazın

Afyon’da yol verme kavgasında kan aktı
Haluk Levent Afyon’u salladı
Vali Erva’dan çikolata ve şeker dağıtılsın talimatı geldi!
Zafer meydanında 23 Nisan şenliği coşkusu yaşandı
Tarım Fuarı’ndan ekonomiye 750 Milyon TL’lik katkı
Mısırlıoğlu: Şu an en iyi sizi biz anlıyoruz
Haluk Levent konseri etkilenir mi?
Çocuklardan Başkan Köksal’a tavsiyeler!
Afyon İHK, TFF sitesi’nde
23 Nisan coşkusu her yerde yaşanıyor!
Çığlıklarımızı duyun, bıçak kemiğe dayandı!
Yüz güldüren haber Onur Turan’dan geldi
Dart severler bu yarışma sizler için!
En güzel günlerim Afyon’da geçti!
Yakup Yağcı ve Taşoluk rüzgarı hız kesmiyor
Dinar’da kara buğday dağıtımı yapıldı
AGC, Özsoy’u unutmadı
Leblebicioğlu ailesinin acı günü
Kasten adam öldürme suçundan aranan 19 yaşındaki genç yakayı ele verdi
Kızık köyünde yağmur duasına çıktılar

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar