S B U 9149

Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ve son ürüne dönüştürülmesi ile ilgili araştırma-geliştirme çalışmaları sürdürülen AFSÜ’de üç yıl önce ekimi gerçekleştirilen safranın yeni hasadı yapıldı. Zafer Sağlık Külliyesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahasındaki safran hasadına katılan Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

SAFRAN ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ AŞAMA KAYDEDİLDİ

AFSÜ’de, Afyonkarahisar özelinde hem üretim hem de son ürüne dönüşüm konusunda tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili çeşitli araştırmalar ve bilgilendirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Prof. Dr. Okumuş, her özelliğiyle tıbbi, aromatik ve baharat ifadesini en iyi yansıtan ürün olan safran konusunda da üç yılda önemli bir aşama kaydedildiğini söyledi.

Afyon’da kadın çiftçiler bilgilendirildi Afyon’da kadın çiftçiler bilgilendirildi

Safranın antioksidan özelliği, kanserle savaşması, demans, hafıza kaybı gibi durumları engellemesi, enfeksiyonlarla mücadelede antibiyotik gibi, antiviral ajan gibi etki etmesi bakımından tıbbi olmasının yanı sıra aromatik özelliğe de sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş şunları söyledi: “Hasadındaki zorluklar ve üretim miktarının sınırlılığı, yüksek biyoaktif bileşen içermesi ve boyar madde olarak kullanılması safranın ekonomik değerini artırıyor. Verimliliği ve kalitesi uzman akademisyenlerimiz tarafından takip edilen safranın Afyonkarahisar tarımına ve ekonomisine kazandırılması için çalışmalarımız devam ediyor.”

ALINAN VERİM GİDEREK ARTIYOR

Atatürk SHMYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Dr. Sedef Özliman ve Öğr. Gör. Dr. Emir Soltanbeigi de AFSÜ’de, farklı gelir getirici tıbbi ve aromatik bitki türlerinin bölgeye kazandırılması konusundaki çalışmalar kapsamında farklı bitkilerin kültürünü gerçekleştirerek, verim ve kalite analizlerine tâbi tuttuklarını belirterek şöyle konuştular: “2022 yılından beri klasik tarımsal bakımlarını yaparak, herhangi bir gübre ve zirai ilaç kullanmadan ürettiğimiz safranın bu seneki hasadını da öğrencilerimiz ile birlikte yaptık. Üretim sahamızda her yıl yeni kardeşler oluştuğu için alınan verimin giderek arttığını söyleyebiliriz.”