AKÜ Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Hakan Ergun, medya03.com’dan Barış Harputluoğlu’nun konuğu oldu. Merkezin dünü ve bugününü anlatan Ergun, Türk Ocağı olarak planlanan ancak Halk Evi olarak hizmete başlayan Rıza Çerçel Kültür Merkezi’nin ilk Rektörlük binası olmasını ve günümüzde yüzlerce sanatçıya ev sahipliği yapan Kültür ve Sanat Merkezine dönüşme süreciyle ilgili bilgiler verdi.
2021 YILINDA KOORDİNATÖR OLARAK GÖREVLENDİRİLDİM
“Yurtiçi ve yurtdışında pek çok sergiye katıldım, sanatsal etkinliklerin düzenleme, yürütme kurullarında, sanat komisyonlarında yer aldım. Kamu kuruluşlarında, özel işletmelerde çalışmalarım sürekli sergileniyor. 2021 yılından itibaren Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü olarak görevlendirildim.”
BİNANIN KENDİSİ BİR SANAT ESERİ
“Merkezimiz kendisi bina olarak bir sanat eseri” diyen Ergun sözlerini şöyle sürdürdü:
“Merkezin geçmişi 1928 yıllarına kadar uzanıyor. Bina Türk Ocağı olarak planlanıyor. Arsa tahsisini M.Kemal Atatürk yapıyor. Ankara Resim ve Heykel Müzesinin mimarı olan Arif Hikmet Koyunoğlu binanın çizimini yapıyor. Bina Türk Ocağı olarak kullanmıyor, Halk Evine geçiyor. Türkiye’de açılan 14 Halk Evi’nden bir tanesi olarak gösteriliyor. Halk evlerinde şubeler kuruluyor. Güzel sanatlar şubesi var. Resim, heykel kursları açılıyor. Amaç halkın sanata olan ilgisini artırmak. Bir diğer Şube Sergi Ve Müzeler Şubesi. Sanatsal faaliyetler sayesinde dergiler, tiyatro gösterileri, keman gösterileri yapılıyor o dönemde.”
İLK REKTÖRLÜK BİNAMIZ
“1951 yılına kadar bu aktiflik devam ediyor.” diyen Ergun sözlerinin devamında şunları söyledi:
“1952 yılından sonra Defterdarlık binası olarak Afyonkarahisar’a hizmet veriyor. Ve Üniversitemizin kuruluşuyla beraber Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi ilk Rektörlük binası oluyor. Daha sonra da Üniversitenin çeşitli birimlerine hizmet vermeye devam ediyor.”
SON 5 YILDA 55 SERGİ AÇTIK
“1 yıllık planlar yapıyoruz.” diyen Ergun açılan sergilerle ilgili ise şunları söyledi:
“Ocak ayından Aralık ayına kadar bütün sergilerimizin hangi tarihte açılacağı belli. Gelen başvurular kurul tarafından değerlendirilerek, hangi serginin açılacağı, şehir dışından gelecek sergilerin ulaşımı, nasıl olacağı, ne zaman geleceği, ne zaman serginin toplanacağı Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanlarınca belirleniyor.
Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezine sadece Afyonkarahisar’dan sanatçılar ve eserler gelmiyor. Türkiye’nin bütün noktalarından, hatta yurtdışından eserler geliyor. Son 5 yılda 55 sergi açtık. İkinci sergimizde Hollandalı sanatçılardan oluşuyordu. ‘Türkiye’de Hollanda günlükleri’ sergisini açmıştık.” ifadelerini kullandı.
AKÜ Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Hakan Ergun’la yapılan röportajın tamamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.