AKÜ Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Kocatepe Hayvan Hastanesi) önünde gerçekleştirilen etkinliğe; AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Zeki Gürler ve Dr. Öğretim Üyesi Durmuş Fatih Başer, Kocatepe Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Musa Korkmaz ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.
“VETERİNER HEKİMLİK, ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞI İLE İLİŞKİLİ”
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Dünya Veteriner Hekimler Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlik vesilesi ile Fakültenin 30. yılını kutlandığını söyledi. Veteriner hekimliğin hayvan sağlığı, halk sağlığının sürdürülebilirliği ve hem ziraat hem de hayvancılık açısından sürdürülebilir tarımın teminatı olduğunu belirtti. Civelek, veteriner hekimliğin sadece hayvan sağlığı ile ilgili olmadığını aynı zamanda çevre ve insan sağlığı ile de direkt ilişkili olduğunu kaydederek, “Veteriner hekimlik gıdayı da ilgilendiren bir alan. Gıda sağlığı da bizle ilgili. Veteriner hekimlik, baktığınızda çok geniş bir perspektifte hizmet üreten bir meslek” diye konuştu.
“HASTANEMİZ VE ÇİFTLİĞİMİZ, DONANIMI VE ALTYAPISIYLA ARTIK ÇOK DAHA İLERİ”
Covid-19 gibi salgın hastalıklara karşı korunmada veteriner hekimlik mesleğinin önemli olduğuna dikkat çeken Civelek, şunları kaydetti:
“Veteriner hekimlik mesleğinin bugünlere gelmesinde emeği olan, artık aramızda olmayan meslek büyüklerimizi bu vesileyle bir kez daha rahmet ve minnetle anmak istiyorum. Sayın Rektör Hocamız da aramızda; son altı yılda Fakültemizin geldiği noktaya hepiniz şahitsiniz. Kendisine bir kez daha destekleri için teşekkür ediyorum. Hayvan Hastanemiz ve Çiftliğimiz, donanımı ve altyapısıyla artık çok daha ileri bir seviyede. Akreditasyon süreçlerimiz tamamlanmak üzere. Zaten ulusal düzeyde akrediteyiz; uluslararası akreditasyonu da değerli çalışma arkadaşlarımın katkı ve desteğiyle alacağız. Hepimiz mesleğe değer katmış büyüklerimizin ve aziz Atatürk’ün izinden giderek, milli-manevi değerlere sahip çıkarak ve çalışarak, hedef koyarak ve geleceği planlayarak Türk milletine en iyi şekilde hizmet etme gayretiyle yarınlarda başarılı olmak zorundayız. Bu çerçevede değerli genç arkadaşlarıma, hayatlarını adım adım planlamalarını özellikle öneriyorum.”
“İVMESİ SÜREKLİ YUKARI DOĞRU YÜKSELEN BİR FAKÜLTE”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş da konuşmasında “Dünya Veteriner Hekimler Günü”nü ve Fakültenin 30. yıldönümünü kutladığını belirtti. Karakaş, “Üniversitenin 32 yıllık akademisyeni olarak, 30 yıl içerisinde Fakültenin nereden nereye geldiğine ben şahit oldum. Kuruluşundan itibaren Fakülteye emek veren meslektaşlarım aramızda. Veteriner Fakültesi kurulduğu günden bugüne sürekli gelişen ve ivmesi sürekli yukarı doğru yükselen bir Fakülte” dedi. 2019’da göreve geldiği andan itibaren veterinerlik alanının Üniversitenin öncelikli alanlarından birisi olarak ilan ettiklerini ifade eden Karakaş, “Pozitif ayrımcılık politikamızı öncelikli alanlarımıza uyguladığımız gibi veteriner hayvancılık alanına da uyguladık ve bu kapsamda hem kampüse hem araştırma çiftliğine ciddi anlamda yatırımlar yaptık. Veteriner Fakültesine bu yatırımı; Üniversitenin dinamo fakültelerinden birisi olduğu için yaptık” diye konuştu.
“ULUSLARARASI AKREDİTASYON SÜRECİ DE DEVAM EDİYOR”
Veteriner mesleğinin sadece hayvan sağlığı için değil aynı zamanda insan sağlığı için de gerekli olduğuna vurgu yapan Karakaş, şunları söyledi:
“Veteriner hekimliğini biz hep genel sağlık konsepti içerisinde değerlendirdik. Bu doğrultuda faaliyetlerimizi hayata geçirmeye gayret gösterdik. Öncelikli alan kapsamında sadece fiziksel altyapı yatırımı düşünmüyoruz. Nitelikli eğitim, nitelikli araştırma ve nitelikli meslek elemanı yetiştirmeyi bu konseptin içerisine alıyoruz. Bunun için öncelikle gerekli olan altyapıyı inşa ediyoruz; buna paralel olarak akreditasyon süreçlerine hız verdik. Ulusal akreditasyon süreci tamamlandı; uluslararası akreditasyon süreci ise devam ediyor. Bu kapsamda Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun olan öğrencilerin uluslararası akreditasyon ile birlikte diplomalarının daha itibarlı hale geleceğini göreceksiniz.”
“ULUSAL AKREDİTASYONUN, ULUSLARARASI BİR BOYUTU VAR”
Ulusal akreditasyonun, uluslararası bir boyutu olduğunu kaydeden Karakaş, “Biliyorsunuz ki mesleki yeterlilik kurumu programlara Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu veriyor. TYÇ logosu diplomanıza eklendiği zaman Avrupa Birliği ülkelerinde diplomanız daha itibarlı hale geliyor” dedi. Karakaş, “Ulusal akreditasyonu olmayan programlara TYÇ logosu müracaatı yaptırılamadığını belirterek, “Dolayısıyla bu açıdan da biz öncelikli alan olan veteriner hayvancılığı geliştirmek, güçlendirmek; hem ulusal hem de uluslararası düzeyde hak ettiği yeri alması için gayret ediyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı Fakülte yönetimimizle, Fakültedeki akademik ve idari personelimiz ve öğrencilerimizle birlikte sürdürüyoruz” diye konuştu.