TARIM VE HAYVANCILIK GIDA FUARI
Afyonkarahisar
DOLAR32.6031
EURO34.8449
ALTIN2498.1

KADINLARA YENİ İSTİHDAM KAPISI AÇILIYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KADINLARA YENİ İSTİHDAM KAPISI AÇILIYOR
Abone ol
AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi tarafından yaklaşık 5.900.000 TL bütçe ile yürütülecek Mantar Üretimi Tesisi projesiyle Erkmen beldesinde kadınlar mesleki ve kişisel gelişim eğitimi alarak istihdam edilecek.

AFSÜ’nün, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan “Akademi Desteğinde Kadın Eli ile Yemeklik ve Tıbbi Mantar Yetiştiriciliği” isimli projesi ile dezavantajlı kadınların istihdamına ve sosyal entegrasyonlarına katkı sağlanacak. Proje kapsamında inşaat ihalesi sonuçlandırılan ve 210 gün içinde bitirilmesi planlanan Mantar Üretim Tesisinin temel atma töreni, önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek.

TESİSTE FARKLI ENDÜSTRİLER İÇİN HAMMADDE ÜRETİLECEK
AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi tarafından yaklaşık 5.900.000 TL bütçe ile yürütülecek projede, Afyonkarahisar Erkmen beldesinde kadınlar mesleki ve kişisel gelişim eğitimi alarak istihdam edilecek. Projedeki üretim tesisinin ana ürünü olan ve besin değeri bakımından oldukça değerli mantarlar içerdikleri biyoaktif bileşenler sayesinde sağlık başta olmak üzere gıda, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde de önemli bir yer tutuyor.

Kırsal kalkınma için sürdürülebilir bir model oluşturmak üzere katma değerli tarımsal üretimde dezavantajlı kadınlara sürdürülebilir istihdam olanağı sağlayacak üretim tesisi kurmanın amaçlandığı proje ile mantarların hem yerel marketlere ve konserve işletmelerine satılması hem de doğal destek ürünleri formunda fonksiyonel gıda üreten firmalara hammadde kaynağı olarak sunulması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda AFSÜ’nün alan uzmanı akademisyenleri tarafından gerekli Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları ile tıbbi öneme sahip ürün çeşitliliğinin artırılarak kırsal kalkınmaya yönelik yenilikçi bir yapının oluşturulması planlanıyor.

ŞEHİR VE BÖLGE ÖNEMİSİNE ÖNEMLİ KATKI SUNACAK

Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, kurulacak modern mantar üretim tesisinin, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Tıbbi Mantar Serası, Genetik Herbaryum ve ilaç biyoyararlanım, biyoeşdeğerlik ve Faz I çalışmaları laboratuvar ve klinikleri ile Zafer Sağlık Külliyesinde bir kompleks oluşturacağını söyledi. Böylece tıbbi aromatik bitkiler ve tıbbi mantarlardan ilaç geliştirme sahasında bilimsel çalışma yürüten akademisyenler, lisans ve lisansüstü öğrencilere araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelik bir uygulama sahası sunulacağını ifade eden Prof. Dr. Okumuş, “Çeşitli bitkilerin ve tıbbi mantarların endüstriyel üretimiyle şehir ve bölge ekonomisine de önemli bir katma değer sağlanacaktır.” dedi.

YERLİ İLAÇ GELİŞTİRİLMESİNE KATKI SUNACAK

Prof. Dr. Okumuş şöyle konuştu: “Üretime uygun yaklaşık 600 metrekare alanın ıslah edileceği proje kapsamında AFSÜ Zafer Sağlık Külliyesinde 4 adet tıbbi mantar üretimi deneme odası, 2 adet istiridye ve yemeklik mantar üretim odası, laboratuvar, soğuk hava deposu, paketleme alanı, ofis, teknik oda, eğitim-toplantı odası, kadın ve erkek giyinme odaları ile tuvaletlerden oluşan bir mantar üretim tesisi kurulacak. Toplamda 130 saat olmak üzere 26 adet eğitimin kadınlara ve AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü öğrencilerine verileceği projede farklı kurumlar ile iş birliği yapılacak.

Hem bu proje hem de yürütmekte olduğumuz diğer projelerimiz ile sahada üretilen çeşitli standart ve nihai ürünlerin bölgemiz çiftçileri ve sanayicilerine yeni faaliyet alanları oluşturmasını bekliyoruz. Bu uygulama alanlarında hem akademisyenlerin hem de çiftçi ve sanayicilerimizin çalışmalarıyla yerli ilaç geliştirilmesinde kullanılacak bitkisel hammaddelerin ve tıbbi mantarların biyoaktif bileşenleri elde edilecek. Sonuç ve çıktıları, AFSÜ bünyesindeki tıbbi ve aromatik bitkiler ile yerli ilaç üretimine yönelik çalışmalarını tamamlayıcı özellikte olan projemizle kurulacak altyapının devamlılığının sağlanmasıyla istihdam edilebilirliğin ve dezavantajlı kesimlere sunulan hizmet kalitesinin artırılmasını da öngörüyoruz.

Projemizin onayı noktasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’a, süreç boyunca desteğini esirgemeyen Zafer Kalkınma Ajansı yetkilileri ile proje geliştirme konusundaki gayretleri ve fedakâr çalışmalarından dolayı değerli hocalarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
200 ÜNİVERSİTE ARASINDA 68. SIRADAYIZÖnceki Haber

200 ÜNİVERSİTE ARASINDA 68. SIRADAYIZ

YENİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ SÜNNETÇİ GÖREVE BAŞLADISonraki Haber

YENİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ SÜNNETÇİ GÖREVE...

Yorum Yazın

FETÖ üyesi kadın cumhuriyet mahallesi’nde yakalandı
Ruhsatsız tabanca ve tüfekleri satamadan yakalandı
Bırakın bu şehir liyakatla yönetilsin
Bu dönem Belediyenin en başarılı birimi şehir tiyatrosu olacak gibi görünüyor!
Ticari aracın çarptığı 70 yaşındaki bisiklet sürücüsü hayata tutunamadı
Afyonspor’un gençleri Yusuf’la güzel!
AFRAY için kesilen 84 ağacın yerine 550 adet fidan dikildi
Yıldız Kızlarda Çayırbağ Gazi Ortaokulu Bölge Şampiyonu oldu
Yüzme şenliğinin birincileri belli oldu
Müdür Sünnetçi Türkiye Şampiyonu karşısında şansını denedi
Bursaspor maçının hakemi belli oldu
Zafer müzesi’nde sona gelindi
Matematikçilerin tek kaygısı var o da estetik
Bolvadin’de dron destekli denetim
9 motosiklet trafikten men edildi
Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı 2 kişi ölümden döndü
Kano yarışları nefes kesti
Hükümet ısrarla çiftçi yok olsun diye çalışıyor
Firari zanlı Çay’da yakalandı
İzinsiz ekilen 391 bin 760 kök haşhaş imha edildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar