TARIM VE HAYVANCILIK GIDA FUARI
Afyonkarahisar
DOLAR32.638
EURO34.8608
ALTIN2497.2

BU SEMPOZYUMA 1 YIL HAZIRLIK YAPTIK

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BU SEMPOZYUMA 1 YIL HAZIRLIK YAPTIK
Abone ol
İlimizde 2 gün süren “100. Yılında Uluslararası Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi Sempozyumu” kapanış oturumuyla sona erdi. Programda konuşan AKÜ Rektörü Prof.Dr.Mehmet Karakaş, bu sempozyuma 1 yıl hazırlık yaptıklarını söyledi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Türk Tarih Kurumu (TTK) işbirliğinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesinin destekleri ile 26-28 Ağustos 2022 tarihleri arasında düzenlenen “100. Yılında Uluslararası Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi Sempozyumu”nun Değerlendirme ve Kapanış Oturumu AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş başkanlığında Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

 

1 YIL HAZIRLIK YAPTIK

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş başkanlığında gerçekleşen Değerlendirme ve Kapanış oturumunun başında, sempozyum gibi organizasyonların uzun süreçli, emek isteyen ve titizlik gerektiren organizasyonlar olduğunu belirten Karakaş, sempozyumun gerçekleşmesi için 1 yıl önce hazırlıklara başladıklarını ifade ederek sempozyum sürecini anlattı: “Valimiz ve Belediye Başkanımızla birlikte Türk Tarih Kurumu Başkanını ziyaret ettik. Böyle bir sempozyumun 100. yılda Afyonkarahisar’a yakışacağını ifade ettik ve organizasyonu en iyi şekilde gerçekleştireceğimizi söyledik. Türk Tarih Kurumu Başkanımız Prof. Dr. Birol Çetin Hoca ise her türlü desteği vereceğini ifade etti. Süreci Valimiz ve Belediye Başkanımızla birlikte başlatmış olduk. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına giderek desteklerini istedik; onlar da her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler. Böylece Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu iş birliğinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının destekleri, Afyonkarahisar Valiliği ve Belediyemizin katkılarıyla organizasyonun gerçekleşmesi için hem maddi hem de manevi desteği arkamıza almış olduk.”

100. YILDA 100 BİLDİRİ

Türkiye içinden ve dışından 200 civarında bildiri ile sempozyuma başvuru olduğunu kaydeden Karakaş, “Prof. Dr. Gürsoy Şahin hocamızın desteğiyle, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tarih Bölümü İnkılap Tarihi Anabilim Dalı hocalarımızın ciddi katkılarıyla birlikte bir Düzenleme Kurulu oluşturuldu. Akabinde Düzenleme Kuruluna verdiğimiz yetki çerçevesinde Bilim Kurulu oluşturuldu. Süreç başlatıldı. Türkiye içinden ve dışından 200 civarında bildiri geldi. Bilim Kurulumuz titiz çalışma neticesinde 100. yılda 100 bildiriye karar verdi. Cuma günü başlattığımız Cumartesi günü sonlandırdığımız sempozyumumuzda 6 oturumda 25 tematik salonda 98 bildiri sunuldu. Her oturum farklı tematik çerçevede organize edilmişti. Sempozyumun 100. yılın şanına yakışır bir şekilde gerçekleştirilmesinde titiz çalışmalarından dolayı hem Bilim hem de Düzenleme Kuruluna ve katkı sunan bilim insanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

8 FARKLI ÜLKEDEN 10 BİLİM İNSANI KATKI SAĞLADI

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Sarısaman ise katılım itibariyle muazzam bir sempozyum olduğunu ifade etti. Sarısaman, “Afyonkarahisar’da ve diğer üniversitelerde bu kadar katılımlı sempozyum az bulunuyor. 100. yıla bu yakışırdı. Sempozyuma 100 bildiri kabul edildi. 98 bildirinin sunumu gerçekleştirildi ve 104 katılımcı yer aldı. Bu 104 katılımcıdan yurt dışı katılımcılar da vardı. Türkiye dışından 8 ülkeden 10 civarında bilim insanı sempozyumumuza katılarak katkı sağladılar” diye konuştu.

BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE MÜCADELE ETMELİYİZ

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Budak ise sempozyum değerlendirmesinde tarihi olayların kendi devrinin şartları ve kavramları içerisinde incelenmesi gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bu tarih metodolojisinde ilk öğretilmesi gereken husustur. Dolayısıyla bizim de Büyük Taarruzu, Milli Mücadeleyi o devrin şartları içerisinde, o devirdeki değerler ve kavramlar içerisinde anlamak ve anlatmak mecburiyetimiz vardır. Büyük Taarruz askeri mücadele,  Mudanya Mütarekesi, arkasından Lozan Barış Antlaşması bağımsız müstakil bir Türkiye’yi ortaya çıkarmıştır. Mili Mücadele ve Büyük Taarruz Mustafa Kemal Paşa’nın Anafartalar’dan itibaren devam eden sadece askeri değil siyasi diplomasi alanındaki liderlik yönünü de pekiştirmiştir. Şehitliklerimizi korumak, şehitlerimize saygıdan dolayı da o şehitlerimizin bulunduğu yerleri bir an önce tespit edip korumak ve milli mücadele dediğimiz ‘Kocatepe ruhunu’ devrin anlayış ve değerlerini gözden kaçırmadan gelecek nesile aktaracak bir anlayış ve bilinç içerisinde ortaya çıkarmak gerekiyor. Bu bizim tarihi hafızamızı oluşturuyor. Tarihi hafızayı en azından şehitlikler üzerinden kurmak ve bunu korumak bizlerin ve gelecek nesillerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının temel vazifelerinden biridir. Büyük Taarruzda nasıl birlik ve beraberlik içindeysek, dört bir yandan ülkemize saldırıların olduğu bugünde de aynı birlik ve beraberlik içinde mücadele etmeliyiz”

AFYONKARAHİSAR BU İŞİ ÇOK CİDDİYE ALIYOR

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla Günay ise 100. Yılında Uluslararası Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi Sempozyumunun Afyonkarahisar’ın başarısı olduğunu belirtti. Günay, “100. yılında Milli Mücadeleye nasıl yaklaştık benim esas dikkat çekmek istediğim nokta burasıdır. 99. yılda bir televizyon programında Feyza ve Ahmet hocamı izledim. Bize Büyük Taarruz’un nasıl geliştiğini Afyonkarahisar’da bu savaşın nasıl yapıldığını anlattılar. Kendi kendime dedim ki; Galiba Afyonkarahisar bu işi çok ciddiye alıyor. Gerçekten de öyle oldu. Bu sempozyum Afyonkarahisar’ın başarısıdır” diye konuştu.

HOCALARIN KATILIMI İLE BU ORGANİZASYON DEĞER VE ANLAM KAZANDI

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürsoy Şahin ise sempozyumun bildirilerinin bir kitap olarak basılması konusunda hazırlık yaptıklarını söyledi. Şahin, “Sempozyum için bir yıldır planlama yapıyoruz. Planlamanın ve hazırlıkların en değerli tarafı katılımcı hocalarımız. Hocaların katılımı ile bu organizasyon değer ve anlam kazanıyor. Sempozyumların en önemli kazanımları tanışmalar, yeni dostluklar, iş birliklerinin temelinin atılması bunu sağladık. Hocalarımızla ileriye dönük iş birliğinin temelini attık. Bu sempozyumun bildirilerinin bir kitap olarak basılması konusunda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Büyük Taarruza yakışır bir eser ortaya koymak istiyoruz” dedi.

  1. Yılında Uluslararası Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi Sempozyumu 28 Ağustos 2022 tarihindeki Şuhut Atatürk Evi, Kocatepe, Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği ve Dumlupınar Şehitliği ziyaretleri ile sona erdi.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ERDOĞAN, 220 ESER VE YATIRIMIN AÇILIŞINI YAPTIÖnceki Haber

ERDOĞAN, 220 ESER VE YATIRIMIN AÇILIŞINI...

ALACAK VERECEK MESELESİNDE KAN AKTISonraki Haber

ALACAK VERECEK MESELESİNDE KAN AKTI

Yorum Yazın

Bu dönem Belediyenin en başarılı birimi şehir tiyatrosu olacak gibi görünüyor!
Ticari aracın çarptığı 70 yaşındaki bisiklet sürücüsü hayata tutunamadı
Afyonspor’un gençleri Yusuf’la güzel!
AFRAY için kesilen 84 ağacın yerine 550 adet fidan dikildi
Yıldız Kızlarda Çayırbağ Gazi Ortaokulu Bölge Şampiyonu oldu
Yüzme şenliğinin birincileri belli oldu
Müdür Sünnetçi Türkiye Şampiyonu karşısında şansını denedi
Bursaspor maçının hakemi belli oldu
Zafer müzesi’nde sona gelindi
Matematikçilerin tek kaygısı var o da estetik
Bolvadin’de dron destekli denetim
9 motosiklet trafikten men edildi
Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı 2 kişi ölümden döndü
Kano yarışları nefes kesti
Hükümet ısrarla çiftçi yok olsun diye çalışıyor
Firari zanlı Çay’da yakalandı
İzinsiz ekilen 391 bin 760 kök haşhaş imha edildi
Tasarım yarışmasına en çok başvuru AKÜ’den
Birim müdürü, başkan yardımcıları Zabıta Karakoluna sürüldü
Böcek, kamera varsa soruşturma başlatıp neticesi kamuoyuna açıklanmalı!

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar