TARIM VE HAYVANCILIK GIDA FUARI
Afyonkarahisar
DOLAR32.5858
EURO34.7578
ALTIN2492.8

ATSO Hüsnü Serteser: Dünyanın ilk 10 ekonomisine gireceğiz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ATSO Hüsnü Serteser: Dünyanın ilk 10 ekonomisine gireceğiz
Abone ol
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, ülkemiz, 2022’yi dünyanın en büyük 20’nci ekonomisi olarak bitirecek. İnanıyorum ki, ülkemiz için çalışmayı sürdürdükçe dünyanın ilk 10 ekonomisine gireceğiz.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2022 yılı Kasım ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.
“Merkez Bankası faiz kararını açıkladı ve politika faizini 1,5 puan indirdi. Böylece politika faizi yüzde 9'a düştü” diyen Serteser şunları söyledi:
“Bu kararın piyasalara uzun vadede olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Çünkü karar metninde faiz indirim döngüsünün sona erdiği vurgusu yapıldı. Karar metninde, Aralık ayında 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metniyle birlikte yeni uygulamaların açıklanacağı da duyuruldu, böylece piyasaların dikkati bu açıklamaya çevrildi. 
Ülkemiz, uzun süredir yüksek enflasyon-yüksek döviz kuru sarmalı ile mücadele ediyor. Hammadde fiyatlarının yüksek olması, aynı zamanda tedarik zincirinin yavaşlaması üretimi zorlaştırıyor”
GELİŞMİŞ ÜLKELER ÇİFT HANELİ ENFLASYONLA MÜCADELE EDİYOR
Amerika Birleşik Devletleri’nden İngiltere’ye, Almanya’dan, Fransa’ya gelişmiş ülkeler de çift haneli enflasyonla mücadele etmeye çalıştıklarını ifade eden Serteser sözlerinin devamında şunları söyledi:
“Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıllık Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 85,51; Üretici Fiyat Endeksi ise yüzde 157,69 olarak kaydedildi. TÜFE ile ÜFE arasındaki makasın her ay daha da açıldığını görüyoruz. Her ne kadar ülkemiz, yüksek enflasyon yaşayan ülkeler arasında yer alsa da, bu sorunun küresel bir konu hâline geldiğini de vurgulamak gerekir. Amerika Birleşik Devletleri’nden İngiltere’ye, Almanya’dan, Fransa’ya gelişmiş ülkeler de çift haneli enflasyonla mücadele etmeye çalışıyorlar. 
Bu durum, küresel durgunluk kavramını da gündeme getiriyor. Nitekim, 2022 yılında Uluslararası Para Fonu IMF tarafından yayınlanan ‘Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2022 yılında küresel ekonomik büyümede yüzde 3,2 daralma beklendiği belirtiliyor. 
Özellikle Kovid 19 salgınının devam etmesi, Ukrayna–Rusya savaşı ve küresel ekonomik bozulma dikkate alındığında bu büyüme rakamları 2001’den bugüne en düşük büyüme tahminlerini yansıtıyor. 
Bununla bağlantılı olarak Dünya Bankası, 2023’te uzmanların ‘resesyon’ olarak tanımladığı durgunluğun yaşanacağı uyarısında bulunuyor. Bildiğiniz gibi resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az iki çeyrek dilimde (6 ay) gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi anlamına geliyor.
Dünya Bankası’nın bu öngörüsüne karşılık Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ise 2023 yılında durgunluktan değil, görece bir yavaşlamadan bahsediyor. 
Durgunluk da yaşansa, yavaşlama da hissedilse; ekonomilerin toparlanma aşamasına girmesi gerektiği açıktır”
İHRACATIN DÜŞTÜĞÜ, SİPARİŞLERİN AZALDIĞI BİR ORTAMA GİRDİK
“Benim müşahede ettiğim bilhassa mermer sektöründe bu durgunluk ciddi bir şekilde hissediliyor” diyen Serteser şunları söyledi:
“İhracatın düştüğü, siparişlerin azaldığı, hatta iptal ettiği bir ortama girmiş durumdayız ki bu da tespitlerin doğruluğunu gösteriyor. Pandemi döneminde bile mermer sektöründeki siparişler bu derece yavaşlamamıştı. 
Bununla birlikte IMF’nin Ekim 2022’de açıkladığı ve güncellenmiş verilerin yer aldığı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, ülkemiz, 2022’yi dünyanın en büyük 20’nci ekonomisi olarak bitirecek. 2024 yılında ise 19’uncu sırada yer alacak. 
İnanıyorum ki, ülkemiz için çalışmayı sürdürdükçe dünyanın ilk 10 ekonomisine gireceğiz”
HİZMET SAĞLAYICILARI MALİYETLERİN TÜKETİCİYE YANSITILMAMASI İÇİN BÜYÜK FEDAKARLIKLAR YAPIYOR
“Afyonkarahisar ekonomimiz ve şehrimiz her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Ancak her zaman daha iyiye ulaşmayı amaçlamamız gerekiyor” diyen Serteser sözlerinin devamında şunları söyledi:
“İlimizin SGK çalışan verileri tablosuna baktığımızda yüzde 27,74 ile en büyük oranın ‘nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar’ grubuna ait olduğunu görüyoruz. 
Bu sorunun kısa vadede çözülemeyeceğini biliyoruz. Ancak çocuklarımız ve gençlerimiz için doğru bir eğitim ve kariyer planlamasının yapılmasına ihtiyaç olduğunun anlaşılması açısından bu oranın önemli olduğunu görüyorum. 
Malumunuz olduğu üzere özellikle son 1 yıllık süreçte artan enflasyon oranları ve emtia fiyatları, toplumumuz ve gençlerimiz üzerinde önemli olumsuz bir atmosfer oluşturuyor. 
Bu noktada üreticilerimiz ve hizmet sağlayıcılarımız, maliyetlerin tüketiciye yansıtılmaması için büyük fedakârlıklar yapıyor. 
Ancak bir taraftan da tüketiciyi koruyan tedbirlerin de alınması gerekliliğini hatırlatmak isterim. 
TÜİK verilerine göre ülkemizde sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı. İlimizin önde gelen sektörleri arasında yer alan madencilik ve taş ocakçılığındaki üretim ise yüzde 16,5 oranında geriledi. Bu sektör ilimizdeki toplam ihracatın yüzde 60’ına yakınını gerçekleştiriyor. Ekonomik gelişmelerden ilimizin olumsuz etkilenmemesini umuyoruz. 
Üretim ve üretmek, ilimiz için her zaman önemlidir. Özellikle katma değeri yüksek üretim gücümüzün oluşturulması, genç girişimcilerimiz ve kurumsal firmalarımızın yatırımlarıyla mümkün olabilecektir”
KADIN İSTİHDAMINDA EN YÜKSEK ARTIŞ GÖSTEREN İL AFYONKARAHİSAR OLDU 
Afyonkarahisar adına sevindirci bir gelişmeyi paylaşmak istediğini ifade eden Serteser,  “TR33 bölgesi illeri (Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak) içerisinde ilimizin değişimini ve gelişimini de ancak bu şekilde sağlayabiliriz. 
İlimiz adına sevindirici bir gelişmeyi sizinle paylaşmak isterim: 
2010-2021 yılları arasında TR33 bölgesinde kadın istihdamı konusunda oransal olarak en yüksek artış gösteren il, yüzde 144 oranı ile Afyonkarahisar olmuştur. Benzer örneklerin artmasını diliyorum” dedi. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Deva Partili Kadir Daylık: Ekonomik krizi 6 ayda çözeceğizÖnceki Haber

Deva Partili Kadir Daylık: Ekonomik kriz...

AK Parti İl Başkanı Uluçay: Kadınlarımızın geleceği, yarınları bizim için çok kıymetliSonraki Haber

AK Parti İl Başkanı Uluçay: Kadınlarımız...

Yorum Yazın

Bu dönem Belediyenin en başarılı birimi şehir tiyatrosu olacak gibi görünüyor!
Ticari aracın çarptığı 70 yaşındaki bisiklet sürücüsü hayata tutunamadı
Afyonspor’un gençleri Yusuf’la güzel!
AFRAY için kesilen 84 ağacın yerine 550 adet fidan dikildi
Yıldız Kızlarda Çayırbağ Gazi Ortaokulu Bölge Şampiyonu oldu
Yüzme şenliğinin birincileri belli oldu
Müdür Sünnetçi Türkiye Şampiyonu karşısında şansını denedi
Bursaspor maçının hakemi belli oldu
Zafer müzesi’nde sona gelindi
Matematikçilerin tek kaygısı var o da estetik
Bolvadin’de dron destekli denetim
9 motosiklet trafikten men edildi
Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı 2 kişi ölümden döndü
Kano yarışları nefes kesti
Hükümet ısrarla çiftçi yok olsun diye çalışıyor
Firari zanlı Çay’da yakalandı
İzinsiz ekilen 391 bin 760 kök haşhaş imha edildi
Tasarım yarışmasına en çok başvuru AKÜ’den
Birim müdürü, başkan yardımcıları Zabıta Karakoluna sürüldü
Böcek, kamera varsa soruşturma başlatıp neticesi kamuoyuna açıklanmalı!

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar