Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Meslek Yüksek Okulu’nda ‘Geleceğin Finans Uzmanlarına Dijital Muhasebe Eğitimi’ konulu seminer düzenlendi. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Banu Demirhan ile öğretim görevlileri Zehra Soytekin ve Emine Arslan tarafından düzenlenen ‘Geleceğin Finans Uzmanlarına Dijital Muhasebe Eğitimi’ konulu panele konuşmacı olarak Mali Müşavirler Betül İpek, Burcu Yılmaz Altun ve Rasime Fedakar katıldı.
Program kapsamında “Dijitalleşen Dünyada Mali Müşavirlik Mesleğinin Geleceği, Dönüşüm, Fırsatlar ve Zorluklar” konulu gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katılan Mali Müşavir Betül İpek, Mali Müşavir Burcu Yılmaz Altun ve Mali Müşavir Rasime Fedakar, geleneksel sistem mali müşavirlikten verileri dijital sistemler aracığıyla işleyen raporlayan ve analiz eden uzmanlara dönüşme serüvenini öğrencilere anlattılar.
YAPAY ZEKA BAZI RUTİN İŞLERİ ELİMİZDEN ALIYOR
Muhasebe mesleğinde yapay zekanın geldiği nokta hakkında bilgiler aktaran Mali Müşavir Betül İpek, “Dün hesap makinasıyla yaptığımız işleri ve günler süren muhasebe kayıt işlemlerini, bugün yapay zeka saniyeler içinde çözüyor ve hata oranını insanlardan daha düşük seviyede tutabiliyor; yapay zeka bazı rutin işleri elimizden alıyor ama aynı zamanda üzerimize yeni roller ve sorumluluklar yüklüyor.” dedi.
BULUT TABANLI MUHASEBE YAZILIMLARINI BİLMEK GEREKİYOR
Yeni nesil Mali Müşavirler hakkında bilgiler veren Mali Müşavir Burcu Yılmaz Altun’da yeni nesil mali müşavirlerin e fatura, e defter sistemlerini artık pratik olarak kullanmaları ve bulut tabanlı muhasebe yazılımlarını bilmeleri gerektiğini; excel gibi programların artık temel bir araç değil giriş seviyesi bir beceri olduğunu ifade etti.
HEM MÜKELLEFLERİN, HEM DE DEVLETİN ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ
Kendisinin de Afyon Meslek Yüksek Okulu mezunu olduğunu ifade eden Mali Müşavir Rasime Fedakar, öğrencilerin isterlerse kendi hayat yolculuklarının planını bu sıralardan itibaren şekillendirerek eğitimlerini lisans seviyesine taşıyabileceklerini belirtti.
Dijitalleşen finans dünyasında mali müşavirlerin rolüne değinen Fedakar şunları söyledi: “Hem mükelleflerin çözüm ortağı, hem de Devletin çözüm ortağı olarak değer yaratan meslek mensuplarıyız. Dijitalleşmenin mali müşavirlerin iş yükünü süreç içinde azaltacağına inanıyorum. Mükelleflerin geleneksel döneme göre adaptasyonları arttı. Ancak vergi dairelerinin mükelleflerin üzerindeki etkisi de bununla doğru orantıda arttı.” dedi.
Program, katılımcılara takdim edilen sertifika töreni ile sona erdi.