© Medya 03

Umarız böyle kötümser bir tablo ile karşılaşmayız

ATSO’nun Aralık ayı Meclis toplantısında konuşan Serteser, “Krueger’in iddiasına göre gelişmekte olan ülkeler, dış borçlarını ödeme konusunda isteksiz davranacak ve bu durum küresel bir soruna dönüşecek. 2020-2021 yılları arasında yaşadığımız küresel salgının izlerini ekonomilerden henüz silememişken umarız böyle kötümser bir tablo ile karşılaşmayız.” dedi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Aralık ayı Meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda gündeme ve ekonomik verilere ilişkin açıklamalarda bulunan Serteser’in konuşmalarından satır başları:
DEPREM BÖLGESİNDE EKSİKLİKLER VAR
“Aradan önemli bir süre geçmesine rağmen deprem bölgesinde eksikliklerin bulunduğunu söylemek mümkün” diyen Serteser şunları söyledi:
“Ülkemize bakacak olursak; 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız büyük depremler ile sarsıldık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile birlikte Odamız, Borsamız, ilçelerimizdeki Oda ve Borsalarımız, aynı zamanda diğer illerdeki Oda ve Borsalarımız, yaraları sarma adına kampanyalarda etkin bir görev aldı. Aradan önemli bir süre geçmesine rağmen deprem bölgesinde eksikliklerin bulunduğunu söylemek mümkündür.
Ekonomimize 104 milyar doları aşkın bir etki bırakan depremlerin izinin en kısa sürede silinmesi için elbirliğiyle çalışacağız.
Mayıs ayında Cumhurbaşkanı ve Milletvekilliği Seçimleri’ni büyük bir olgunlukla gerçekleştirdik. Seçimden sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yeni bir ekonomi yönetimi ile çalışmalara yön verildi.”
DÜNYANIN GELİŞMİŞ İLK 10 EKONOMİSİ ARASINDA OLMAK İSTİYORUZ
“Dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasında olmayı istiyor ve buna göre bir planlama yapılmasını arzu ediyoruz.” Diyen Serteser sözlerinin devamında şunları söyledi:
“Dolar ve altın gibi yatırım araçlarında yükselme devam etse de Türkiye’nin kredi risk priminin (CDS) düştüğünü görüyoruz.
Özellikle uluslararası yatırımcının dikkatle takip ettiği, ülke tercihlerinde ve ülkelerin kredi puanlarında önemli rol oynayan CDS, Türkiye için olumlu bir izlenim vermiyordu. Bu yılın Mayıs ayında 700 baz puanı gören Türkiye’nin CDS’si, Kasım ayı itibariyle 348’e indi, Aralık ayı itibariyle de 319 oldu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, ülkemizde son dönemde alınan ekonomi tedbirleri dolayısıyla Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi.
Bu olumlu bakış, yurtdışının Türkiye algısını da değiştiriyor. Buna örnek olarak İngiltere merkezli ekonomi danışmanlık kuruluşu Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Merkezi’nin (CEBR) tahminini verebiliriz. CEBR, Türkiye'nin 2038 yılında en büyük 17'nci ekonomi haline geleceği öngörüsünde bulundu. Biz bunu yeterli görmüyoruz; dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasında olmayı istiyor ve buna göre bir planlama yapılmasını arzu ediyoruz.”
KRUEGER’İN İDDİASI UMARIZ GERÇEKLEŞMEZ…
“Krueger’in iddiasına göre gelişmekte olan ülkeler, dış borçlarını ödeme konusunda isteksiz davranacak ve bu durum küresel bir soruna dönüşecek.” Diyen Serteser, “2023 yılı geride kaldı. Şimdi 2024’e odaklanmamız gerekiyor. Uluslararası ekonomi dünyasının görüşlerine çok önem verdiği ekonomi uzmanı Anne Krueger, 2024’te küresel bir borç krizi yaşanabileceğini ileri sürdü. Krueger’in iddiasına göre gelişmekte olan ülkeler, dış borçlarını ödeme konusunda isteksiz davranacak ve bu durum küresel bir soruna dönüşecek. 2020-2021 yılları arasında yaşadığımız küresel salgının izlerini ekonomilerden henüz silememişken umarız böyle kötümser bir tablo ile karşılaşmayız.”

DEVLETİMİZİN İŞVERENE VERDİĞİ ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ DÜŞTÜ
“Devletimizin işverene verdiği asgari ücret desteği, daha önce asgari ücretin yüzde 6’sıydı. Destek oranı, son yıllarda yüzde 3’e kadar düştü.” Diyen Serteser sözlerine şöyle devam etti:
“Malumunuz olduğu üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan, 2024 yılı için uygulanacak asgari ücreti açıkladı. Açıklanan rakamın işçi kardeşlerimize, işverenlerimize ve devletimize hayırlı olmasını diliyorum.
İş dünyası olarak iki talebimizi de bu vesile ile gündeme getireceğim: Devletimizin işverene verdiği asgari ücret desteği, daha önce asgari ücretin yüzde 6’sıydı. Destek oranı, son yıllarda yüzde 3’e kadar düştü. Bu oranın makul bir seviyeye çıkarılmasını talep ediyoruz. Böylece işverenlerimiz de bir nebze olsun nefes alacaktır.
İkinci olarak da vergi dilimleri işçi ve memurun yeni maaşları göz önünde bulundurularak yukarıya doğru güncellenmelidir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun belirttiği gibi üretim, yatırım, istihdam ve ihracata odaklanmamız; enflasyonla mücadelenin kararlı bir şekilde sürmesi, reel sektöre desteklerin artırılarak devam ettirilmesi gerekiyor.” ifadelerinin kullandı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER