© Medya 03

İsrail’i ve destekçisi ABD’yi lanetleniyoruz

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) akademik/idari personeli ve öğrencileri İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki göstermek, Avrupa ve Amerika’da çeşitli üniversitelerde Filistin için yapılan protestolara destek vermek amacıyla yürüyüş düzenledi.

İmaret Camisinden başlayan ve Zafer Meydanında sona eren yürüyüşe AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker, AFSÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adem Aslan ve Prof. Dr. Ümit Dündar, AKÜ Genel Sekreteri İhsan Ceran, AFSÜ Genel Sekreteri Kutay Erşen ile AKÜ ve AFSÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
“GAZZE’DEKİ ZULÜM İNSANLIĞIN VİCDANINI KANATAN BİR VAHŞETE DÖNÜŞTÜ”
Filistin’e destek sloganları ile Zafer Meydanı’na kadar devam yürüyüşün ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ile AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş basın açıklaması yaptı. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ ve AFSÜ olarak Gazze’de yaşanan soykırıma karşı sesleri daha güçlü bir şekilde yükseltmek, demokratik tepkilerini ortaya koymak ve Türk milletinin tarihi misyonuna bağlılıklarını ifade etmek için toplandıklarını söyledi. Gazze’deki zulme ses çıkaran ABD ve Avrupa’daki üniversitelerdeki öğrenci ve bilim insanların eylemlerine destek vermek amacıyla da bir araya geldiklerini ifade eden Karakaş, “Gazze’deki zulmü protesto etmek amacıyla Amerikan üniversitelerinde başlayan ve dünyanın dört bir yanında diğer üniversitelere yayılan üniversite öğrencilerinin barışçıl gösterilerine; hem destek vermek, hem de Amerikalı yetkililerin gösterilere yönelik sert ve anti demokratik müdahalelerini protesto etmek amacıyla da buradayız” dedi. Gazze’de yaşanan zulmün tüm insanlığın vicdanını kanatan bir vahşete dönüştüğünü kaydeden Karakaş, “Tarih boyunca hakkın ve adaletin savunucusu olmuş bir milletin evlatları olarak, bu zulme sessiz kalmamız mümkün değildir. Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak, evrensel insani değerleri ve temel insan haklarını savunmanın sorumluluğunu taşımanın şuuruyla, dünyanın farklı coğrafyalarındaki üniversitelerde süren haklı protestoları destekliyoruz. Bu süreçte ifade özgürlüğü çerçevesinde mağduriyet yaşayan tüm bilim insanlarına ve öğrencilere üniversitemiz kapılarının açık olduğunu beyan ediyoruz” diye konuştu.
ABD’DEKİ GÖSTERİCİLERİN TALEPLERİ OLDUKÇA SAMİMİ, BARIŞÇIL VE İNSANİ
Karakaş, ABD’nin İsrail’in yaptığı katliam karşısında seyirci kaldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yıllardır dünyaya, güya demokrasi ve insan hakları pazarlamaya çalışan özgürlükler ülkesi Amerika, son yaşanan olaylarda iki yüzlü tutumunu bir kez daha ortaya koymuştur. Amerika’daki üniversitelerde barışçıl bir şekilde başlayan Filistin’e destek gösterileri, polisin sert müdahalesi ile tüm ülkeye hatta Fransa’dan Avustralya’ya kadar sıçramıştır. Göstericilerin talepleri oldukça samimi, barışçıl ve insanidir. Amerika’nın İsrail’e silah sevkiyatını kesmesi, İsrail hükümetine verilen desteğin sonlandırılması ve bir an önce ateşkesin sağlanması temel istekleridir. Bu barışçıl ve haklı taleplere rağmen Amerikan polisi, öğrencilere sert müdahalede bulunmuş ve şu ana kadar 2000’den fazla kişi gözaltına alınmıştır. Bununla birlikte öğrencilerine destek olan seçkin üniversite hocalarının da ters kelepçeyle gözaltına alındığına şahit olmaktayız. Ülkemizde ve diğer coğrafyalarda yaşanan her olayda “endişeli olduğunu” ifade eden Amerika, kendi tuzağında boğulmaya başlamıştır. Amerika’daki vicdanlı göstericilere yapılan muameleyi, derin bir üzüntü ve endişeyle takip ediyor, Amerikan hükümetini akademik özgürlüklere uygun davranmaya davet ediyoruz.”
“MAZLUMLARIN YANINDA, ZALİMLERİN KARŞISINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Karakaş, İsrail zulmüne protesto eden öğrenci eylemlerinin önemine dikkat çekerek, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri olarak; dinimiz, dilimiz, ırkımız, rengimiz, kültürümüz farklı olsa da; Filistin’in özgürlüğü için aynı vicdanlara sahip olduğumuz Columbia, Harvard, MIT, Teksas, Sorbonne ve Sidney üniversitesinin ve diğer üniversitelerin şerefli öğrencilerini ve akademisyenlerini selamlıyoruz. Batı’nın kaybolmuş karanlık ve suskun vicdanlarını sizin direniş çığlıklarınız diriltecektir. Sizin gözaltına alınırken yüzünüzde beliren gülümsemeleriniz, Gazzeli çocukların yüzünü güldürecek, polis aracına bindirilirken aldığınız her bir alkış, katil İsrail’in ve destekçilerinin kalbine korku olarak saplanacaktır. Bizler, tarih boyunca mazlumların yanında yer almış bir milletin evlatları olarak; vahşi bir soykırımla karşı karıya kalan Filistin halkının, kültürel soykırıma tabi tutulan Doğu Türkistanlıların ve tüm mazlumların yanında, zalimlerin ise karşısında olmaya devam edeceğiz. Toprakları işgal edilen, mülklerine çökülen, her türlü hakarete uğrayan ve yaşama hakkı elinden alınan mazlum Filistin halkının, meşru müdafaa hakkını destekliyoruz.”
“GAZZE ARTIK VİCDANLARIN MESELESİ”
Karakaş konuşmasında İsrail’i ve destekçisi ABD’yi lanetlediklerini belirterek, “İşgalci ve soykırımcı İsrail’i ve başta ABD olmak üzere eline mazlum kanı bulaşan destekçilerini lanetliyoruz. Üniversite öğrencilerinin barışçıl eylemlerine karşı gösterilen orantısız müdahaleleri, temel insan haklarının ve akademik özgürlüklerin ihlali olarak değerlendiriyor, zalimin yanında saf tutan Amerikalı ve Avrupalı yetkililerin bu tutumunu şiddetle kınıyoruz. Gazze, artık sadece Filistinlilerin meselesi değil, vicdanların meselesidir. Ve bu temiz vicdanları, hiçbir güç susturamaz.”
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş da Filistinlilerin yanında olduklarını haykırmak için bir araya geldiklerine dikkat çekti. Rektör Prof. Dr. Okumuş, “1948’den günümüze, milyonlarca masum Filistinliyi göç, kıtlık, yıkım ve ölümle sınayan, kendilerine ‘yerleşimci’ diyen İsraillilerin zulümleri, 7 Ekim 2023 itibariyle insanlığın utanç tablosuna geçen bir soykırım hâlini almıştır. O tarihten bu yana çocuk, kadın, genç, yaşlı, engelli ayırt etmeksizin, 35 bin kişinin, İsrail tarafından katledildiği; binlerce kişinin evinden, yurdundan ayrılmaya zorlandığı, kundaktaki bebeklerin bile bombardımanlarda enkaz altında can verdiği bir katliama ne yazık ki tanıklık ediyoruz. Filistinlilerin, terör devleti İsrail’in uygulamalarından dolayı, beslenme, barınma ve sağlık hizmetleri alanında yüzleştiği zorluklar, artık kelimelerle tarif edilemeyecek kadar korkunç bir düzeye gelmiş durumdadır. Gazze’de ve Batı Şeria’da doğrudan hastanelere, sağlık kurumlarına ve çalışanlarına yönelik saldırılar, her tür tıbbi malzeme temininin ve hasta nakillerinin engellenmesi gibi insanlık dışı tutumlar, Filistinlilere yönelik insani krizin tarihte örneği nadir görülen bambaşka bir boyut kazanarak derinleşmesine sebep olmaktadır. Afyonkarahisar’dan, tüm bu zorluklara rağmen Filistin’de fedakârca hizmet vermeye devam eden bütün sağlık çalışanlarına ve basın mensuplarına binlerce selam olsun” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER