© Medya 03

Besici çoban bulamıyor

Tabak, “Afyonkarahisar’da süt üretiminde yükseliş olsa da et üretiminde düşüş var. Burada çok acil önlemler almamız lazım. Bizim çiftçimiz artık besicilik yapmayı bırakıyor. Bunun da sebepleri arasında örneğin maliyetlerin yükselmesi var, çoban bulamamak var.” dedi

AKÜ’de düzenlenen“Afyonkarahisar’da Hayvansal Üretim, İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Vizyonu” konusulu Çarşamba sabah toplantılarında konuşan Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raşit Tabak, çiftçilerin hem maliyetlerin yükselmesinden hem de çoban bulamamaktan dolayı besicilik yapmayı bıraktığını söyledi.
Tabak şunları söyledi: “Geçmişte Afyonkarahisar’ın üretim potansiyeli çok daha yüksekti. Geçmişe doğru verileri incelediğimizde ilimizde yapılan hayvancılıkta düşüş olduğunu görmek mümkün. Süt üretiminde yükseliş olsa da et üretiminde düşüş var. Burada çok acil önlemler almamız lazım. Bizim çiftçimiz artık besicilik yapmayı bırakıyor. Bunun da sebepleri arasında örneğin maliyetlerin yükselmesi var, çoban bulamamak var. Buna karşın ette, bu sene hariç bizim istediğimiz manada reel kar getirecek fiyatlandırma olmadı” şeklinde konuştu. Tabak hayvancılık ile ilgili konuşurken tarım konusunun da konuşulması gerektiğinin altını çizdi. Tabak, “Sadece hayvancılık konuşmayalım. Hayvancılığı tarım besleyecek. Tarım olmazsa hayvancılık da yapmak mümkün olmaz. Tarımın da problemleri var. Afyonkarahisar’ın tarımını da konuşmak önemli. Tarımın sıkıntılarını bilmemiz lazım.” Dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER